Hlavní obsah

VIDEO: Do českých kin přichází oscarový snímek Milionář z chatrče

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ověnčen čerstvými osmi Oscary včetně těch nejcennějších za nejlepší film, režii a scénář vstoupí ve čtvrtek do našich kin film britského režiséra Dannyho Boylea Milionář z chatrče. Diváci v něm budou mimo jiné svědky souboje otázek a odpovědí v horkém křesle vědomostní soutěže Chcete být milionářem?, která tvoří rámec příběhu.

Článek

Ten je sice sotva víc než pohádkou o tom, jak chudák ke štěstí přišel, ale moc hezky natočenou. Ostatně už před nedělním triumfem v losangeleském Kodak Theatru sbíral – zprvu dost nečekaně – jednu cenu za druhou a krok za krokem, ostatně stejně jako hrdina filmu, vystoupal až k metě nejvyšší.

Britský režisér Danny Boyle (Trainspotting, Pláž) natočil Milionáře z chatrče podle scénáře Simona Beaufoye, autora veleúspěšné komedie Do naha!. Beaufoy tentokrát vycházel z knihy indického autora Vikase Swarupa, jíž se například u nás pod názvem Kdo chce být miliardářem prodalo jen 3000 výtisků (teď čekají v nakladatelství Ikar u nového vydání s filmovým názvem a fotkou hrdinů na obálce lepší výsledky) a ani jinde nezaznamenala nikterak oslnivý úspěch.

Milionář z chatrče vznikal jako nízkorozpočtový film

Film Milionář z chatrče tedy vznikal jako nízkorozpočtový film bez předchozí reklamy a bez hereckých hvězd, což ale bylo nakonec důležité především pro celkovou atmosféru, která je v něm rozhodujícím prvkem.

Příběh sám je až barvotiskově naivní a lze si dobře představit, že v jiném filmařském podání by byl kýčovitý k nesnesitelnosti. Je rozdělený do dvou souběžně se prolínajících linií, přičemž v té jedné je mladík Jamal Malik vyslýchán na policii před posledním kolem soutěže, v níž může získat pohádkových 20 miliónů rupií (asi 18 miliónů korun).

:. Trailer k filmu Milionář z chatrčeAutor: www.slumdogmillionairemovie.co.uk

Jak to, že nevzdělaný chudý chlapec zná odpovědi na zapeklité soutěžní otázky? Jak by mohl najednou tak pohádkově zbohatnout, aniž by podváděl? Nelíbí se to moderátorovi soutěže, který pochází ze stejně chudých poměrů jako Jamal, ale svou cestu vzhůru si musel tvrdě vyšlapat, a nelíbí se to ani policistům, kteří se Jamala snaží drsným vyslýcháním přimět k přiznání podvodu. Ale pak mu dají přece jen šanci podivnou souhru okolností vysvětlit.

Jamal tedy vypráví a před očima filmových diváků se odvíjí ona druhá, dickensovsky laděná linie filmu, v níž mladík vzpomíná, jak s bratrem přišli při pogromu o matku, vrací se k životu sirotka na předměstí, ale i k hrám a ke své lásce, kvůli které vlastně do soutěže přišel. Postupně odkrývá svůj dosavadní život a také jednu odpověď za druhou, protože ty odpovědi mu právě jeho život přinesl. A je jasné, že tím vnáší do filmu zároveň obraz kousku oné pro západní svět tak exotické země.

Všechno útočí především na emoce

Boyleovy autentické, v rychlém sledu běžící záběry indických slumů, života v křivolakých uličkách i na smetištích, výběr okatých dětí, které nemají s herectvím nic společného, ale jsou typově dokonalé, to všechno útočí především na emoce. Tempo a důmyslná skladba obou linií filmu pak nenechají člověka příliš vydechnout a nenutí ho během filmu ani moc přemýšlet – je mnohem bezpečnější a příjemnější nechat se unášet moderní, krásně natočenou pohádkou.

:. Dev Patel jako Jamal Malik v horkém křesle televizní soutěže.Foto: Bontonfilm

Podmanivé kouzlo bídy je paradox, který ale tvoří z filmařského hlediska mistrovskou atmosféru. Ta vtáhne člověka dovnitř filmu natolik, že rád přehlédne řádku banalit i princip naprosté náhody, na níž je film nakonec postaven – a nikterak to nezakrývá. Ano, může se to stát i vám, když budete hrát nebo sázet. Šanci na výhru si sice umí každý spočítat, ale kdo nesází, nevyhraje a ostatně Danny Boyle film Milionář z chatrče nejspíš také netočil s jistotou osmi Oscarů.

Jenže měl náhodou štěstí, zatímco loni kralovaly americkým výročním cenám filmy temné a drsné či realistické, jako Tahle země není pro starý nebo Až na krev, letos bylo už při třinácti nominacích pro Podivuhodný případ Benjamina Buttona a deseti pro Milionáře z chatrče zřejmé, že celková nálada přeje spíš pohádkovým příběhům.

Milionář z chatrče, VB/USA 2008, 120 min. Režie: Danny Boyle, hrají: Dev Patel, Freda Pinto, Anil Kapoor, Saurabh Shukla aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám