Hlavní obsah

V úterý vystoupí rocková skupina Maximo Park v pražském klubu Roxy

Právo, Šárka Hellerová

Britská rocková kapela Maximo Park se připravuje na koncert, který bude 24. února 2009 v pražském klubu Roxy. "Stále si pamatuji první koncerty a pocit vzrušení z toho, co nás čeká. Tyhle pocity mám dodnes. Zažili jsme toho hodně: předskakovali jsme Rolling Stones před sto tisíci lidmi, byli jsme hlavní hvězdy na několika festivalech, což je vždy nádherné," říká v rozhovoru Paul Smith zpěvák skupiny Maximo Park.

Foto: Archiv, Právo

Maximo Park, zleva Paul Smith (zpěv), Duncan Lloyd (kytara), Lukas Wooller (klávesy), Archis Tiku (baskytara) a Tom English (bicí).

Článek

Ve vašich skladbách je cítit vliv hudby 80. let minulého století. Čím je inspirující?

Je to jedno z období, které kapelu ovlivnilo. Ale řekl bych, že už od první desky je to jen jeden z mnoha vlivů na náš zvuk, zatímco u některých kapel je to vliv jediný. Od druhého alba už jsme šli trochu jiným směrem, což nyní pokračuje. Co mě ale na té době zajímá, je inteligentní způsob, jakým lidé přistupovali k tvorbě. Také se snažíme o písničkách přemýšlet a zároveň v nich mít jakési ostří, kombinovat instinkt a inteligenci.

Příští rok oslavíte 10 let existence. Jaké byly?

Nejsem v kapele úplně od začátku, pořád se trochu cítím jako nováček. Přidal jsem se k ní na přelomu let 2002 a 2003. Stále si pamatuji první koncerty a pocit vzrušení z toho, co nás čeká. Tyhle pocity mám dodnes. Zažili jsme toho hodně: předskakovali jsme Rolling Stones před sto tisíci lidmi, byli jsme hlavní hvězdy na několika festivalech, což je vždy nádherné.

Setkali jste se s Rolling Stones osobně?

Ano, byli moc milí. Jsem si jistý, že jsou velmi milí na každého. Pravda je ale taková, že jsme s nimi stáli asi tak pět minut, abychom se vyfotografovali. Mick Jagger mluvil o mém oblečení, zdálo se mu vtipné, že jsem celý v bílém a on v červeném. Jsou to fajn chlapíci.

Vaše písnička Wasteland se dostala na charitativní kompilaci Help!: A Day In The Life z roku 2006. Zúčastňujete se podobných projektů pravidelně?

Když nás někdo osloví, těžko se odmítá. Jsme rádi, že jako kapela můžeme lidem, kteří něco potřebují, pomoci tím, že nahrajeme píseň. Minulý rok jsme například udělali koncert, jehož výtěžek jsme věnovali příteli, jenž založil organizaci, která má bojovat s rakovinou. Nestoupáme často na špičky a nevykřikujeme věci, kterým věříme, ale svým vlastním způsobem se snažíme pomoci.

Vaše druhé album Our Earthly Pleasures (2007) se dostalo na druhou příčku britské hitparády. Co takový úspěch ve Velké Británii znamená?

Byli jsme zklamaní, že se nedostalo na první. Ne, žertuji... Byl to jeden z nejlepších dnů našeho života. Neměli jsme žádné velké očekávání, a proto to bylo úžasné. Jen představa, kolik lidí musí mít na stolku nebo v obýváku naše album, je trochu podivná.

Na jaře vyjde nové album Rollerdisco Of Love. Dostane se na první místo?

Nemám tušení. Doufám, ale nebudu na to sázet. Mimochodem, název Rollerdisco není správný. Ten opravdový nejdřív napíšeme e-mailem fanouškům, pak až se ho dozvědí ostatní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám