Hlavní obsah

Cyrano v Divadle Pod Palmovkou: Vždy vpřed s čistým štítem

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do titulku jsem si vypůjčil jednu ze závěrečných replik Cyrana z Bergeraku Edmonda Rostanda, posledního romantika světové literatury. Odkrývá myšlenku, kterou by si dnes při politickém kupčení troufnul do erbu vepsat málokdo: Jít vždycky vpřed s čistým štítem.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Tereza Kostková (Roxana) a Martin Stránský (Cyrano z Bergeraku).

Článek

Rostandův hrdina žil v jiné době. Širák odhazoval s grácií, trestal hlupáky, kteří se otřeli o jeho velký nos, nebál se postavit proti stovce lumpů, vlastní lásku obětoval pro druha z oddílu gaskoňských kadetů. A když už si s ním slouhové, kterým se v břitkých satirách vytrvale posmíval, nevěděli rady, hodili mu kládu na hlavu.

Cyranové Rösner a Stránský

Cyranem v novějším překladu Jindřicha Pokorného se může pochlubit pražské Divadlo Pod Palmovkou. I Pokorného ctilo nezavrhnout Vrchlického. A režisér Petr Kracík vzal pod křídla pro změnu rytíře, které zavrhli v mateřských divadlech.

Bez ironie: Když se objevil rozpis rolí Dočekalova Cyrana ve Zlaté kapličce, nestačili se herci divit. Nic proti Davidu Prachařovi, s oblibou ho tipuji na herecký výkon roku, ale Cyranem byl asi stejným, jako já bych mohl být princem Bajajou. A tak si Boris Rösner zahrál rytíře ducha a kordu – Pod Palmovkou v letech 2003 až 2005.

No a protože ho nehrál dlouho, zemřel v roce 2006, Kracík zopakoval trik. V Plzni obsadil v roce 2006 principál Jan Burian do role břitkého, ale romanticky rozervaného bratránka Roxany, herce dunivě dalekonosného hlasu Pavla Pavlovského.

Kvůli jeho menší pohyblivosti museli ale škrtnout všechny šermířské souboje. No a rodilý Cyrano Martin Stránský hraje Gaskoňce v obnovené premiéře Pod Palmovkou.

Inscenace je to jako lusk. Už proto, že představě Cyrana šermujícího kordem i slovem, a pokud možno bystře, odpovídá i představitelka Roxany Tereza Kostková. Oduševnělá kráska, která hledá bystrost ducha, ale zahleděla se do prázdné krásy, tedy do Kristiána v identickém pojetí Jana Teplého.

Zůstává příběh cti

Nechtějme Cyrana překutat jako kutnohorští havíři horu. Romantické téma má zůstat příběhem cti, někdy se šrámy, ale nikdy nepoctivé. Čest ctí Hrabě de Guiche Radka Zimy, jindy sebe sama přeceňující kulinář Ragueneau Miloše Kopečného, vždy přímočarý Le Bret Reného Přibila nebo Carbon de CastelJaloux Ivo Kubečky...

Na Cyrana se Pod Palmovku bude chodit. Verš zní tam, jak má znít, a hrdinové hrají, co hrát mají. Jsou témata, kde chtít něco jiného znamená zesměšňovat se.

Reklama

Výběr článků

Načítám