Hlavní obsah

OBRAZEM: V Paříži začíná dražba století, může vydělat až 300 miliónů eur

Právo, Jaroslav Zbožínek
PAŘÍŽ

Za aukci století označují světová média dražbu, která v pondělí začíná v pařížském Grand Palais: aukční síň Christie´s bude po tři dny v této rozlehlé budově se skleněnou kopulí nabízet obrazy největších mistrů a další umělecké předměty, které shromáždili loni zesnulý francouzský módní tvůrce Yves Saint Laurent (YSL) se svým obchodním a také životním partnerem, podnikatelem Pierrem Bergém (78).

Foto: ČTK

Za Picassův obraz Hudební nástroje na stolku ze sbírky Yvese Saint Laurenta a Pierra Bergého zaplatí zájemce až 30 miliónů eur.

Článek

„Nadešel čas nechat tuto sbírku rozplynout,“ prohlásil Bergé, který chce výtěžek věnovat své nové nadaci zasvěcené výzkumu a boji proti AIDS. „I přes hospodářskou krizi doufáme, že konečná suma z prodeje se vyšplhá až na 300 miliónů eur (8,7 mld. Kč). Jde o jednu z posledních soukromých sbírek v Evropě a jsem si jist, že muzea od Ruska až po Ameriku v ní spatřují jedinečnou šanci,“ tvrdí Bergé.

:. Bronzové skulptury ze sbírky YSL a Pierra Bergéhofoto: ČTK

V šesti oddělených dražbách budou licitátoři nabízet mj. malby Pabla Picassa, Pieta Mondriana, Henriho Matisseho, které Saint Laurenta inspirovaly v jeho návrhářské práci, či nejrůznější předměty pocházejících ze všech světadílů - od váz, sošek až po lampy či stříbrné poháry německých kurfiřtů, jimiž Saint Laurent a Bergé vybavili své luxusní byty.

Picassovo zátiší za 30 miliónů eur

Kupec, jenž zatouží například po Picassově zátiší Hudební nástroje na stolku z roku 1914, musí počítat s výdajem 25 až 30 miliónů eur. Bronzová krysa z letního paláce čínských císařů přijde na osm až deset miliónů eur, zatímco pro vzácný křemíkový krystal by mohly stačit „pouhé“ tři tisíce eur.

Celá nabídka čítá podle agentury AFP 732 předmětů. „Každý z nás měl svůj vkus. Jediným kritériem pro naši sbírku byla kvalita,“ vysvětluje Bergé, jehož vlastní aukční síň Pierre Bergé & Associés se na dražbách bude spolupodílet.

:. Člen ochranky hlídá tapisérii od Sira Edwarda Burne-Jonese a římské mramorové torzo Merkura.foto: ČTK

Paříž jako místo aukce vybral Bergé záměrně. Chce prý dát francouzské metropoli nový impuls trhu s uměleckými předměty, který - jak míní znalci - ztratil svůj někdejší lesk. To se podle všeho Bergému zatím daří. Velký palác žije aukcí už několik týdnů za vydatného zájmu médií i veřejnosti.

Christie´s si tuto dominantu na levém břehu Seiny pronajali za 300 tisíc eur a další více než milión investovali do majestátních kulis i celkového zkrášlení interiéru, aby prostředí aukce odpovídalo jejímu významu. A v centrále Christie´s v uplynulých dnech jen drnčely telefony s žádostmi novinářů o akreditaci.

„Čínský zádrhel“

Všechny přípravy běžely hladce a celá aukce by snesla přívlastek „bezproblémová“, kdyby se neobjevil jistý zádrhel. Na zmíněnou bronzovou sošku krysy a také zajíce vznesla nárok čínská vláda s tím, že oba předměty z 18. století ukradla v roce 1860 britská a francouzská vojska při plundrování pekingského císařského paláce během tzv. Druhé Opiové války.

:. Jeden ze sporných kousků na aukci - čínskou hlavu krysy považuje Peking za svůj majetek.foto: ČTK

„Požadujeme, aby aukce byla zastavena,“ prohlásil v pátek mluvčí skupiny čínských advokátů, která týž den podala u soudu žalobu. Síň Christie´s podle agentury DPA reagovala prohlášením, že původ všech nabízených předmětů je „jasný a jednoznačný“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám