Hlavní obsah

VIDEO: Nejvíce Oscarů získal Milionář z chatrče

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Film Dannyho Boyla Milionář z chatrče letos posbíral nejvíce Oscarů. Mezi osmi soškami, které si odnáší, je cena za nejlepší film a také nejlepší režii, adaptovaný scénář, střih, mixáž zvuku, kameru, filmovou hudbu a píseň. Nejlepším hercem je letos Sean Penn (Milk) a nejlepší herečkou Kate Winsletová (Předčítač). Český zvukař Petr Forejt Oscara nezískal.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Režisér Milionáře z chatrče Danny Boyle (uprostřed) a představitel hlavní role Dev Patel (vpravo).

Článek

Herci a filmaři, kteří se podíleli na Milionáři z chatrče, zaplnili během ceremonie pódium a producent Christian Colson promluvil o neobvyklé cestě filmu k úspěchu. "Měli jsme vášeň a měli jsme víru. Náš film ukazuje, že když máte tyhle dvě věci, máte všechno," řekl.

Režisér Danny Boyle doslava skákal radostí, když přebíral svého Oscara. Stejně vděčný byl autor hudby A. R. Rahman. Film Milionář z chatrče ovládl obě hudební kategorie. Cena za filmovou hudbu patří Rahmanovi a cena za původní filmovou píseň Jai Ho Rahmanovi a Gulzarovi. 

Hrdinou filmu Milionář z chatrče je Ind Jamal Malik, který pochází z bombajského slumu. Přestože nemohl studovat, dokáže to, co se před ním nepovedlo ani váženým doktorům či učitelům - v indické mutaci vědomostní soutěže Chcete být milionářem? zodpoví otázku za deset miliónů rupií. Malik je však vyslýchán policií pro podezření z podvodu. Vypráví proto nekompromisním policistům svůj životní příběh, z něhož nejen výplývá, odkud zná odpovědi na položené otázky, ale odkrývají se v něm i kruté okamžiky jeho dětství.

Trailer k filmu Milionář z chatrčeAutor: www.slumdogmillionairemovie.co.uk

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli podal podle názoru americké filmové akademie Sean Penn, který ztvárnil homosexuálního politika ve filmu Milk.

Režisér Milionáře z chatrče Danny Boyle (uprostřed) a představitel hlavní role Dev Patel (vpravo). foto: Reuters/Gary Hershorn

Mezi ženami zvítězila Kate Winsletová díky roli ve filmu Předčítač.   

Sean Penn si odnesl Oscara za herecký výkon ve filmu Milk. foto: Reuters/Gary Hershorn

Za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli byl posmrtně oceněn Heath Ledger (Temný rytíř). Cenu převzali jeho rodiče a sestra. Ledger je druhým hercem v historii, který dostal cenu po smrti. Prvním byl Peter Finch v roce 1977. 

Herečka Penelope Cruzová se svým Oscaremfoto: ČTK/AP/Matt Sayles

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala Penelopé Cruzová s rolí ve filmu Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. "Už tady někdo omdlel? Protože možná budu první," řekla herečka při převzetí sošky. Poté poděkovala Woody Allenovi a Pedro Almodovárovi, který ji dal její nejlepší role.

Ukázka z filmu Milionář z chatrče

Film Podivuhodný případ Benjamina Buttona si odnesl ceny za vizuální efekty, masky či make-up. Nejlepším animovaným filmem se stal Wall E Andrewa Stantona a nejlepším celovečerním dokumentem Muž na laně Jamese Marshe a Simona Chinna.

Kate Winsletová získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Předčítač. foto: Reuters/Gary Gershorn

Scenárista Dustin Black dostal Oscara za nejlepší původní scénář k dramatu o homosexuálním politikovi Milk. "Kdyby nás Harvey Milk před třiceti lety neopustil, myslím, že by chtěl, abych dnes v noci řekl všem homosexuálům, kterým církve, vláda nebo rodina tvrdí, že jsou něco horšího, že jsou nádherné cenné bytosti a bez ohledu na to, co vám kdo říká, Bůh vás miluje," uvedl mimo jiné v emocionálním projevu.

Herečka Freida Pintová z filmu Milionář z chatrče

Za kostýmy byl oceněn Michael O'Connor (snímek Vévodkyně), za zvukové efekty Richard King (Temný rytíř). Mezi krátkometrážními snímky zvítězila Megan Mylanová s dokumentem Úsměv, Pinki, Kunio Kató s animovaným Domem z kostiček a Jochen Alexander Freydank s hraným filmem Země hraček.

Simon Beaufoy, autor nejlepšího adaptovaného scénáře k filmu Milionář z chatrčefoto: Reuters/Mike Blake

Mezi neanglicky mluvenými snímky letos zabodovaly japonské Odjezdy Jodžiro Takity.

VÍTĚZOVÉ HLAVNÍCH KATEGORIÍ:

Film: Milionář z chatrče

Režie: Danny Boyle (Milionář z chatrče)

Herec v hlavní roli: Sean Penn (Milk)

Herečka v hlavní roli: Kate Winsletová (Předčítač)

Herec ve vedlejší roli: Heath Ledger (Temný rytíř)

Herečka ve vedlejší roli: Penélope Cruzová (Vicky Cristina Barcelona)

Neanglicky mluvený film: Odjezdy (Jodžiro Takita)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám