Hlavní obsah

Nejhoršími herci jsou Brosnan a Hiltonová

Americká filmová komedie Guru lásky byla v noci na neděli vyhlášena nejhorším snímkem loňského roku. Filmovou anticenou Zlatá malina byl oceněn i kanadský herec Mike Myers, který v ní ztvárnil hlavní postavu svérázného spirituálního léčitele a manželského poradce. Plastikovou pozlacenou malinu v hodnotě necelých pěti dolarů (asi 120 korun) dostal Guru lásky i za nejhorší scénář.

Článek

Na rozdíl od filmových Oscarů, o nichž hlasuje 12 000 filmových profesionálů, rozhodují o udělení Zlatých malin diváci, kteří si zaplatí členství v Nadaci ceny Zlatá malina. V letošním 29. ročníku hlas odevzdalo 657 filmových nadšenců ze Spojených států a 19 dalších zemí. Členský příspěvek opravňující k hlasování činí 25 dolarů, tedy asi 600 korun. Tradičně jsou ceny vyhlašované v Los Angeles v předvečer udílení Oscarů.

Tři Zlaté maliny letos připadly i milionářské dědičce Paris Hiltonové. Získala je za nejhorší ženský sólový a párový výkon v nízkorozpočtové romantické komedii Kráska a Ošklivka a za vedlejší roli v hororovém muzikálu Repo: Genetická opera!. Se třemi hereckými malinami se Hiltonová vyrovnala dosavadnímu rekordmanovi Eddiemu Murphymu, jemuž loni diváci přisoudili anticeny za hlavní a vedlejší mužskou roli a za vedlejší ženskou roli ve snímku Norbit.

Mezi laureáty Zlatých malin je i divácky mimořádně úspěšný film Indiana Jones a království křišťálové lebky. Čtvrté pokračování ságy s Harrisonem Fordem v hlavní roli neohroženého profesora archeologie získalo anticenu v kategorii nejhorší díl, remake nebo napodobenina.

Irský herec Pierce Brosnan známý například ze čtyř filmových hitů o agentu Jamesi Bondovi si Zlatou malinu vysloužil za herecký a pěvecký výkon ve vedlejší roli muzikálu s hudbou někdejší švédské skupiny ABBA Mamma Mia!.

Pierce Brosnan foto: ČTK/AP

Nejhorším režisérem byl vyhlášen Němec Uwe Boll, který se specializuje na převádění videoher na filmové plátno. Režisérskou malinu dostal letos za tři své filmy - In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale, Tunnel Rats a Postal. Diváci přisoudili Brollovi malinu i za nejhorší umělecký výkon ve filmové kariéře.

Zakladatel Zlatých malin John Wilson předpokládá, že Boll a Hiltonová jsou tak špatní, že by se nakonec mohli dát dohromady. Oba snímky, v nichž si Hiltonová zahrála, se staly naprostými propadáky, když ve Spojených státech neutržily víc než 200 000 dolarů (asi 4,7 miliónu korun). Jen náklady na Krásku a Ošklivku přitom vyšly na devět miliónů dolarů (asi 211 miliónů korun).

Naopak v případě Guru lásky, jehož hlavní představitel a spoluautor scénáře Mike Myers jinak u diváků bodoval ve třech dílech komedie o špiónu Austinu Powersovi, Wilson s hlasujícími diváky až tak nesouhlasí. Dokonce ho Guru párkrát i přiměl k smíchu. "Dvakrát se v této době při komedii zasmát je vysoký podíl," řekl.

Zlaté maliny na rozdíl od Oscarů a dalších prestižních cen tvůrci zpravidla osobně nepřebírají. Jednou z výjimek byla Halle Berryová, která si před čtyřmi lety srdnatě došla pro malinu za hlavní roli ve snímku Catwoman (Kočičí žena).

Reklama

Výběr článků

Načítám