Hlavní obsah

Irglová a Hansard vydají nové album v srpnu

Rok poté, co zpěvačka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard získali Oscara v kategorii nejlepší filmová píseň, se jejich partnerský vztah změnil pouze v pracovní. Soukromý rozchod podle jejich amerického manažera Howarda Greynoldse nijak neohrozí jejich profesionální plány. Dvojice dokončuje nové album, které se má objevit na trhu v srpnu, a odehraje všechny domluvené koncerty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Markéta Irglová a Glen Hansard

Článek

Američtí akademici česko-irskému páru loni Oscara udělili za jeho baladu Falling Slowly z irského snímku Once režiséra Johna Carneyho, v němž Irglová a Hansard rovněž ztvárnili hlavní role. V neděli budou známa jména nových držitelů legendární sošky, nejlepší filmovou písní může být Down To Earth od Petera Gabriela z animovaného snímku Vall-I, nebo jedna ze dvou skladeb z filmu Milionář z chatrče, které napsal indický skladatel Alláh Rakkha Rahmán.

Tuzemští fanoušci Irglové s Hansardem jsou odkázáni na informace ze zahraničí, protože dvojice nemá v České republice mediální zastoupení. O to se před časem staral zpěvaččin otec Marek Irgl. "V současné době všechny informace o Markétě řeší jejich irský management," řekl. Příbuzní Irglové také odmítají komentovat rozchod dvojice i zprávy, že si již oba našli nové partnery.

Irglová s Hansardem za sebou mají náročný rok zaplněný množstvím koncertů. Naposledy na začátku roku zahráli s velkým úspěchem na australském kontinentu, kde hned třikrát vyprodali prestižní operu v Sydney.

Profesionalita a domácký přístup

V minulém roce dvojice také několikrát vystoupila ve Spojených státech. "Triumf spočíval především ve schopnosti udělat z mistrovského ovládnutí řemesla něco, co vypadá přirozeně, snadno, a zamaskovat profesionální eleganci do domáckého džínového přístupu," uvedl například v recenzi koncertu newyorský Village Voice.

V České republice se poprvé od svého oscarového triumfu Irglová s Hansardem představili loni 8. června ve zcela zaplněném pražském Divadle Archa, kde jejich vystoupení aplaudovalo 1200 diváků. Dvojici doprovázeli také irští muzikanti z Hansardovy domovské kapely The Frames. Kromě hitů z filmu Once zazněly také skladby z jejich staršího společného alba The Swell Season i další písně, některé z repertoáru The Frames.

Písně ze snímku Once získaly v České republice velkou oblibu, soundtrack s oscarovou skladbou Falling Slowly vévodil loni šest týdnů žebříčku nejprodávanějších desek. Skladba Falling Slowly již před třemi lety zazněla ve filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích.

Frontman populární irské kapely The Frames Glen Hansard se narodil v roce 1970 v Dublinu, multiinstrumentalistka Markéta Irglová o 18 let později ve Valašském Meziříčí. Spolupracují již několik let, v roce 2006 společně natočili album The Swell Season. Jejich film Once získal řadu cen z filmových festivalů a podle distributora se stal hitem u amerických diváků.

Irglová v irském melodramatu ztvárnila roli  emigrantky, která se setká s dublinským pouličním muzikantem, jehož si zahrál Hansard. V týdnu nabitém událostmi, kdy společně píšou písničky, zkoušejí a nahrávají ve studiu, se do sebe zamilují. Scénář filmu je podle tvůrců částečně inspirován skutečným Hansardovým osudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám