Hlavní obsah

Oscar: Ovládne zlaté sošky pohádka, politika nebo sex?

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli večer se Kodak Theatre stane opět Mekkou filmového světa: budou se předávat výroční ceny Americké akademie filmových umění a věd. Jedni označují Oscary jen za byznys, druzí za největší módní přehlídku světa, pro někoho je to nudná show, pro jiného největší filmová událost roku. Buď jak buď, soška chlapce na krabici od filmu má větší prestiž než všechny ostatní ceny včetně těch ze světových festivalů: laureátům přinese nabídky, o jakých někteří ani nesnili, automaticky zvýší honoráře...

Foto: ČTK

Hugh Jackman vyhrál anketu o nejhezčího muže planety, hraje báječně v Austrálii - pro úlohu moderátora Oscarů je jako stvořený.

Článek

Televizní přenos (u nás HBO v pondělí od 02,00 ) přitáhne milióny diváků. V posledních letech však zájem klesal. I proto bude večerem po řádce televizních komiků provázet hvězda filmu Austrálie Hugh Jackman. „Je to výtečný moderátor a mezinárodně proslulá filmová hvězda. Má styl, eleganci, je to ideální hostitel,“ komentovali volbu producenti večera Laurence Mark a Bill Condon.

Jen blázen by si myslel, že udílení Oscarů nepodléhá módě či aktuálním politicko-společenským tématům. V letošních nominacích na nejlepší film je od všeho něco a těžko odhadovat, zda vyhraje Milionář z chatrče - dojemná pohádka o chudém chlapci z indického slumu, který vyhrál televizní soutěž nebo Duel Frost-Nixon, v němž se po sedmatřiceti letech vrací na scénu aféra Watergate.

Dev Patel a Freida Pintová ve filmu Milionář z chatrče

Bez šancí určitě není Milk, kde zavražděného aktivistu za práva homosexuálů hraje strhujícím způsobem Sean Penn, výborný ohlas měl na nedávném Berlinale neobvyklý návrat k holocaustu Předčítač. Podcenit ale nelze ani Podivuhodný případ Benjamina Buttona, muže který mládnul - má nejvíc, 13 nominací, a i když většina se týká technických disciplin, člověk nikdy neví. Všechny tyto filmy jsou nominovány i za nejlepší režii (Danny Boyle, Ron Howard, Gus Van Sant, Stephen Daldry a David Fincher), bude tedy docela zajímavé, zda nejlepší film bude mít také nejlepšího režiséra.

Komu přejeme my?

Česká kinematografie má po loňském úspěchu Markéty Irglové, oceněné za nejlepší píseň ve filmu Once, opět pomyslné želízko v ohni. Zvukař Petr Forejt, nominovaný spolu se zahraničními kolegy za zvuk k americkému snímku Wanted, oslavil tento týden 41. narozeniny a nepopírá, že Oscar by byl hezký dárek.

Jako „talisman“ s ním odjela jeho manželka, která ho na ceremoniál doprovodí v šatech od návrhářky Beaty Rajské. Šance na vítězství si však Forejt netroufá odhadnout. „Všechno jsou to kvalitně odvedená díla, hollywoodský standard až nadstandard. U Wanted by mohly být ceněné zvukové efekty. Když se podíváte do historie, většina akčních nebo sci-fi filmů získala Oscary za zvuk, výpravu nebo za vizuální efekty,“ řekl Právu Forejt.

Kdo nepřeje Kate Winsletové?

Nejtěžší boje se odehrávají v hlavních hereckých kategoriích. V ženách soupeří Kate Winsletová (Předčítač) s Meryl Streepovou (Pochyby), Angelinou Jolie (Výměna), Mellisou Leo (Mrazivá řeka) a Anne Hathawayovou (Rachel se vdává). Winsletová dostala za Předčítače Zlatý glóbus v kategorii vedlejší (v hlavní jí ho vynesl Nouzový východ) a teď se spekuluje, že na Oscara je nominována v hlavní proto, že v souboji se Streepovou má menší šanci. Spekulace ovšem neudávají, kdože jí vítězství nepřeje...

Brad Pitt a Cate Blanchettová ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Winsletová už má 6 nominací a žádného Oscara, Streepová 13 nominací a 2 Oscary a nakonec může vyhrát Jolie (1 nominace, 1 Oscar) - její výkon ve Výměně je hodně efektní. Z nejpopulárnějšího manželského páru Hollywoodu mají ostatně organizátoři radost, Brad Pitt má také nominaci za hlavní roli (Benjamin Button) a kdyby vyhráli oba, hezky by se to prodávalo...

Historie Oscarů

Ceny se poprvé udělovaly 16. května 1929. Soška je vysoká 34 centimetrů, váží 3, 85 kg a Oscar se jmenuje údajně proto, že když ji uviděla knihovnice akademie Margaret Herricková, řekla prý doslova: „To je celý strýček Oscar“. První neanglicky mluvený film, který dostal Oscara, byl francouzský snímek Velké iluze. První film, který získal pět hlavních Oscarů - nejlepší film, režie, scénář, mužský a ženský herecký výkon v hlavní roli byl Stalo se jedné noci v roce 1934 (další až Přelet nad kukaččím hnízdem v roce 1975). První, kdo dostal dva Oscary těsně za sebou, byla Luise Rainerová (Velký Ziegfeld v roce 1936 a The Good Earth v roce 1937) a první afroamerická laureátka byla Hattie McDanielová za vedlejší roli ve filmu Jih proti Severu v roce 1939.

Pitt má největší konkurenci v Seanu Pennovi za Milk a Mickeym Rourkeovi za Wrestler, který jsme ještě neviděli, ale prý je v něm úžasný. Frank Langella hraje Nixona také výtečně a ze hry není ani Richard Jenkins za film Visitor. Nejvíc šancí ze všech nominovaných filmařů se nadále přisuzuje posmrtně Heathu Ledgerovi za Temného rytíře.

Reklama

Výběr článků

Načítám