Hlavní obsah

Gruzínci chystají na Eurosong píseň proti Putinovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Gruzie chce vyslat do soutěže Eurosong píseň, která obsahuje zjevnou narážku zaměřenou proti Vladimiru Putinovi, informovala BBC. Situace je o to choulostivější, že finále se má konat v Moskvě.

Článek

Gruzie by mohla narazit na pravidlo Eurosongu, že písně nemají mít politický obsah. Název disko-funkové skladby We Don't Wanna Put In by se dal přeložit jako "Nechceme Putina", ale "put in" může znamenat také vplout, dát dovnitř, vložit, zasadit či zasít. Mluvčí soutěže Eurosong řekl BBC, že "některé texty jsou citlivé", nicméně jakékoliv rozhodnutí se dá čekat až příští měsíc.

Vztahy Ruska a Gruzie jsou dlouhodobě napjaté. Minulý rok vypukla mezi oběma zeměmi otevřená válka kvůli Jižní Osetii. Gruzie původně uvedla, že se finále Eurosongu v Moskvě vůbec nezúčastní, nicméně v prosinci si to rozmyslela.

Gruzínskou píseň, kterou do Eurosongu vyslalo lidové hlasování i porota, zpívá ženské trio 3G společně se zpěvákem Stephanem. Organizátoři nechtějí nic komentovat až do setkání 16. března, na kterém budou podrobně přezkoumány všechny přihlášené písně.  

Finále soutěže Eurosong 2009 v Moskvě se zúčastní zástupci 43 zemí včetně Česka a Slovenska. Česko bude reprezentovat skupina Gipsy.cz. Semifinále bude ČT1 vysílat 12. května od 21.00, finále 16. května ve stejném čase. Vítězem loňského Eurosongu se stal Rus Dima Bilan se skladbou Believe. Na druhém místě skončila Ani Lorak z Ukrajiny a na třetím Kalomira z Řecka.     

Reklama

Výběr článků

Načítám