Hlavní obsah

Kapela Gipsy.cz bude reprezentovat Česko na Eurosongu v Moskvě

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Jedna ze skladeb Aven Romale či Do You Really Wanna Die Like That? bude reprezentovat Česko na letošním květnovém semifinále písničkové soutěže Eurovision Song Contest v Moskvě. Zpívat ji bude skupina Gipsy.cz. Kapela, jež už dvakrát o postup do prestižní soutěže usilovala, byla letos Českou televizí vybrána bez národního kola.

Článek

Proč tolik usilujete o to, abyste se mohli Eurosongu zúčastnit?

Vojtěch Lavička: My jsme o to neusilovali, byli jsme osloveni Českou televizí. Nabídla nám to, my si zjistili, že se bude hrát v Moskvě, nabídku jsme zvážili, souhlasili s ní a teprve potom jsme napsali písničky.

Radoslav Banga: Naším základním pravidlem je nikdy se nikomu nevnucovat. Jedem si po své linii a muziku děláme hlavně proto, že nás baví. Nepotřebujeme se nikam cpát.

Když vám tedy Česká televize sdělila, že by vás ráda viděla na Eurosongu, měli jste z toho alespoň radost?

Banga: To určitě. O Eurosongu se dá říct leccos, ale my ho bereme jako příležitost předvést se spoustě lidí. Byli bychom blázni, kdybychom to odmítli.

Jste kapela, která už koncertovala na mnoha místech světa. Neobešli byste se bez účasti v soutěži?

Banga: Ono to s tím naším koncertováním v zahraničí není tak jednoduché. Možná u nás mají lidi představu, že na nás na letištích čekají tisíce lidí a tleskají nám. Není to absolutně pravda.

V zahraničí je scéna world music, na které se pohybujeme a která v Česku skoro nefunguje, docela plná. Co se týká odborné kritiky, jsme na tom dobře. Pokud jde o koncerty, objevíme se tu a tam na dobrých místech, například na největším evropském festivalu v Glastonbury.

Neznamená to ale, že jsme se už ve velkém předvedli evropským masmédiím a potažmo širšímu publiku. Eurosong je šance představit se. Proto jsme do toho šli.

Lavička: Český člověk není moc sebevědomý a spokojí se s málem. My takoví nejsme, chceme víc. Jezdíme na prestižní festivaly, měli jsme třeba obrovský úspěch v Koreji, a chceme jít dál.

Jsme přesvědčeni, že naši hudbu může poslouchat úplně každý. Eurosong je ideální šance si to vyzkoušet. Soutěž sleduje spousta lidí a drtivá většina z nich nemá o naší muzice ponětí. Chtěli bychom zjistit, co jí řeknou.

Banga: Eurosong v Česku v posledních dvou letech žádnou extra odezvu neměl, ale pokud vím, například na Balkáně jím strašně žijí. Funguje i ve Francii nebo Německu.

Když jste psali dvě skladby, z nichž jedna bude na Eurosong vybraná, přizpůsobovali jste je atmosféře soutěže?

Banga: Hodně jsme se o tom bavili. Ptali jsme se sami sebe, jestli budeme dělat šaškárnu, která tuhle soutěž mnohdy provází, anebo půjdeme především po muzice. Nejdřív jsme si řekli, že bude potřeba udělat show a současně nezapomenout na hudbu, na náš jedinečný zvuk a styl.

Nakonec jsme se ale na takový kompromis vykašlali. Dohodli jsme se, že napíšeme písničky, které se nám budou líbit. Prostě jsme upřednostnili hudbu. Beztak je naše vystoupení samo o sobě show, protože jsme na pódiu živelní a energičtí.

Lavička: Určitě nějakou pódiovou přípravu uděláme, ale jak říkal Radek, při koncertech jsme přirození šílenci. Kdo viděl poslední dva ročníky Eurosongu, ví, že to je přehlídka různých individuí. My se v tomhle rozhodně neztratíme.

Banga: Naštvalo by mě ale, kdyby nás lidi viděli jako kapelu, která jede do Moskvy blbnout.

Hráli jste už někdy v Rusku?

Banga: Jen na Ukrajině, v Rusku ne.

Jaký bude další osud dvou nových písniček?

Banga: V tuto chvíli jsme přesvědčeni o tom, že je použijeme na naše další album. Nevíme ale zatím, kdy vyjde. To je ve hvězdách. Věříme jen, že se nám na ně obě skladby hodí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám