Hlavní obsah

Baletní Zlatovlásku ve Stavovském divadle ztvárňuje Alena Pollertová

Novinky, kaz

Choreograf Jan Kodet a režisér Ondřej Havelka, zároveň tvůrci libreta Zlatovlásky, si pro hudební ztvárnění vybrali skladatele Vladimíra Franze. Rozvernou i něžnou baletní pohádku o kuchtíkovi Jiříkovi, který rozuměl řeči zvířat, však mohou vidět i děti mimopražské, přímý záznam představení spolu s dokumentem o přípravách inscenace vyjde na DVD.

Článek

„Výrazně dětským představením je vedle vánočního Louskáčka, Labutího jezera nebo Baletománie především Zlatovláska ve Stavovském divadle, vytvořená na motivy Erbenovy pohádky,“ vysvětlil umělecký šéf baletu Petr Zuska.

O nápady, legraci a překvapení není v této inscenaci nouze, a tak balet první scény může pobavit i klučičí návštěvníky.

Z pohádky zároveň plyne ponaučení

S režisérem Ondřejem Havelkou se rozhodli pro takový příběh, z nějž by pro děti vyplynulo nevtíravé ponaučení. Je přeci jisté, že si Jiřík zaslouží vyjít šťastně ze všech nebezpečenství, protože je dobrým člověkem a pomáhá druhým.

Tvůrci chtěli také dětem předvést, jak vlastně funguje velké divadlo s točnou a technickými vynálezy, a proto stvořili divadlo na divadle. Scénograf Martin Černý odboural bariéry mezi jevištěm, hledištěm a orchestřištěm. Mohou se tak prolínat taneční, herecké, hudební i divácké akce.

Jiříka tančí první sólista Alexandre Katsapov (další obsazení: Radek Vrátil), Zlatovlásku Adéla Pollertová (další obsazení Klára Kutilová). V pohádce vystupují ještě další bytosti, například Jiříkův kamarád pes ztělesněný Viktorem Konvalinkou (Tomášem Rychetským). Důležitou roli má kejklířka – Zuzana Šimáková (Klára Jelínková), jež se převléká i v Babku kořenářku a také ve Zlatou rybku tančící v nádherných zlatých závojích kostýmní výtvarnice Alexandry Gruskové.

Děti mají oči navrch hlavy, když nad nimi létají krkavci. Za dramatického burácení hudby ze stromu slézá pavouk. Hudba zmlkne a hlediště je ztichlé.

Nejmenší návštěvníci pomáhají sbírat perly rozházené v hledišti

Největším hitem jsou však mravenci sbírající Zlatovlásčiny perly – velké stříbrné míče. Děti je pomáhají mravencům sbírat po celém divadle, házejí je i z lóží. Mravenci sklízejí potlesk na otevřené scéně.

Tvůrčí tým překypoval nápady. Jejich pohádka učí děti, že je třeba překonávat překážky, být soucitný a pomáhat. Skladatel Vladimír Franz se ke Zlatovlásce vyznal: „Chtěl bych, aby Zlatovláska byla baletem českým, svírajícím onu vratkou a možná i nebezpečnou hlubinu bezpečí, která se bohužel čím dál víc vytrácí. Bez této hlubiny se nám totiž může stát, že se náhle ocitneme, navzdory vymoženostem dnešní doby, nazí pod hvězdami uprostřed pusté pláně, z níž nebude návratu.“

Zlatovláska, Stavovské divadlo, 28. února  14.00 a 18.00 hod.

Zlatovláska, Stavovské divadlo, 1. března 14.00 a 18.00 hod.

Reklama

Související články

Národní divadlo uvedlo nové Labutí jezero

Po mnoha proměnách nesmrtelného Labutího jezera přichází Národní divadlo s novou verzí dánského tanečníka a choreografa, šéfa Finského baletu v Helsinkách,...

Výběr článků

Načítám