Hlavní obsah

Vyjde neznámý Tolkienův text

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn geniálního britského spisovatele JRR Tolkiena Christopher Tolkien připravil k vydání Legendu o Sigurdovi a Gudrun, přepracovanou severskou pověst, kterou jeho otec napsal dlouho před Hobitem a Pánem prstenů.

Článek

Podle informací vydavatele obsahuje kniha předmluvu od Tolkiena a poznámky syna Christophera. Legenda, psaná zřejmě ve dvacátých letech, když autor učil na oxfordské univerzitě, vyjde u britského nakladatele Houghton Mifflin Harcourt v květnu. 

Není to poprvé, co se z šuplíku vynořil zapomenutý Tolkienův text. V roce 2007 vyšly ve Velké Británii i v Česku Húrinovy děti, které začal autor psát v roce 1918. Christopher Tolkien prý strávil 30 let prací na nedokončeném rukopisu.

Na vydávání různých zapomenutých textů dnes tlačí obrovský komerční úspěch všeho, co je spojené s Tolkienem. Ten však přišel až desítky let poté, co Tolkien napsal svá zásadní díla. V 60. a 70. let ho objevili zejména vysokoškolští studenti v anglosaských zemích a postupně se zvedla celosvětová módní vlna fantasy, která vyvrcholila po roce 2000 obřími hollywoodskými spektákly.

Film Hobit? Až v roce 2012

Filmová trilogie Pán prstenů vydělala dosud zhruba tři miliardy dolarů. Její poslední  díl - Návrat krále - získal jedenáct filmových Oscarů včetně ceny za režii pro Petera Jacksona.

V současnosti připravuje režisér Guillermo Del Toro dvoudílný velkofilm podle Hobita, který se pokusí překonat slavnou trilogii. Na sklonku roku 2007 podepsal smlouvu i režisér trilogie Peter Jackson a na Hobita bude dohlížet jako producent. Oba filmy se mají točit současně. Původně byla premiéra ohlášena na rok 2010, ale v současnosti je podle serveru IMDB stanovena až na rok 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám