Hlavní obsah

Vyšla objevná kniha o Kristově koruně i gotických památkách v Paříži

Právo, Jan Royt

Císař svaté říše římské Karel IV. uctil při poslední návštěvě Paříže v roce 1378 pašijové relikvie uchovávané ve slavné královské kapli Sainte-Chapelle a mezi nimi i Kristovu trnovou korunu. Stalo se tak i přes jeho nedobrý zdravotní stav, když musel být vynesen na křesle na tribunu.

Foto: archiv, Právo

Kristova trnová koruna byla v pařížské královské kapli Sainte-Chapelle roku 1378 uctěna samotným císařem říše římské Karlem IV.

Článek

Právě o této nádherné gotické kapli pojednává kniha historika umění Petera Kováče, jež je druhým svazkem řady Stavitelé katedrál. Autor poutavým a čtivým způsobem, aniž by slevoval z odborných nároků, líčí osudy Sainte-Chapelle v průběhu staletí.

Před očima čtenáře se odvíjí poutavý příběh promyšlené ideové struktury výzdoby kaple, jejímž středobodem byla skříň s pašijovými relikviemi. Byly „chráněny“ monumentálními postavami apoštolů a světci-mučedníky v kvadrilobech, kteří způsobem smrti následovali umučeného Spasitele.

Výběr světců byl motivován relikviemi, jež Ludvík IX. získal, a jejich významem pro francouzskou monarchii. Poutavé je i Kováčovo líčení liturgického provozu kaple a jejích osudů po smrti Ludvíka IX. Detailně se věnoval návštěvě císaře Karla IV. v Sainte-Chapelle a její reflexi v prostředí středověkých Čech (kaple Všech svatých na Pražském hradě, kaple sv. Kříže na Karlštejně).

Památky jsou zasazeny do doby vlády Ludvíka IX.

Vedle posvátné pařížské kaple se soustředil i na další díla dvorské kultury Ludvíka IX. Popisuje jím zakládané kostely i kláštery, z nichž se bohužel mnoho nedochovalo.

Za pozornost stojí v literatuře opomíjené středověké přímořské provensálské město Aigues-Mortes, z něhož vyrazil Ludvík IX. na nevydařenou křížovou výpravu do Svaté země. K dobré orientaci čtenáře přispívá i to, že Kováč zasazuje popisované památky do kontextu doby vlády Ludvíka IX.

Ve druhé části knihy zařadil Kováč v českém překladu studie významných historiků a historiků umění, kteří přispěli hlubšímu poznání stavebního vývoje, výzdoby, ikonografie či provozu Sainte-Chapelle.

V závěru knihy jsou překlady důležitých historických dokumentů (některé byly vůbec poprvé přeloženy z latiny do moderního jazyka) a komentovaná literatura věnovaná dvorskému umění Ludvíka IX. Kniha je vynikající ukázkou, jak lze přístupnou formou přiblížit zájemci o středověkou kulturu jednu z nejvýznamnějších památek evropské gotiky, pařížskou Sainte-Chapelle.

(autor je profesorem dějin umění na Karlově univerzitě)

Peter Kováč: Kristova trnová koruna (Stavitelé katedrál 2)

Nakladatelství Ars auro prior, 384 stran, 458 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám