Hlavní obsah

Leoš Janáček ožije ve hře Listy důvěrné na scéně Divadla Kolowrat

Právo, rh
PRAHA

Skladatel Leoš Janáček je hlavním hrdinou hry irského dramatika Briana Friela (narozen roku 1929) Listy důvěrné, kterou ve čtvrtek 19. února uvede činohra pražského Národního divadla na scéně Divadla Kolowrat. Autor je u nás znám svými hrami Tanec na konci léta, Afterplay či Lásky paní Katty. Listy důvěrné jsou fiktivním příběhem ze života skladatele.

Článek

Mladá janáčkovská badatelka Anežka (Jana Janěková ml.) znovu oživí postavu Janáčka (Jiří Štěpnička) a snaží se zjistit, do jaké míry měl vztah k idolu jeho pozdních let, Kamile Stösselové (Sabina Králová), vliv na jeho tvorbu. V příběhu Janáčkových lásek má své místo i jeho žena Zdenka (Jaromíra Mílová). Před očima diváků tak ožívá strastiplný život milostného trojúhelníku.

„Frielova hra je především o touze a o bolesti, bez nichž by nebylo ani tvorby,“ říká režisérka Lucie Bělohradská. Součástí inscenace je provedení Janáčkova druhého kvartetu Listy důvěrné inspirovaného vztahem ke Kamile Stösselové, a to symbolicky čtveřicí mladých žen sdružených v Eve Quartetu.

Listy důvěrné složil Janáček tři měsíce před svou smrtí v roce 1928. Brian Friel psal svou hru v přibližně stejném věku, lze tedy předpokládat, že do skladatelova příběhu vložil i mnoho ze sebe samého.

Reklama

Související články

Opera 2009 představí Janáčka i Nohavicu

Tři Janáčkovy opery i české přebásnění Mozartova Dona Giovanniho z pera Jaromíra Nohavici představí od 21. 2. do 17. 3. v Praze 9. ročník Festivalu hudebního...

Výběr článků

Načítám