Hlavní obsah

VIDEO: Letošní Brit Awards ovládla Duffy, Coldplay vyšli naprázdno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velšská soulová zpěvačka Duffy doslova ovládla letošní britské ceny populární hudby Brit Awards, když zvítězila ve třech kategoriích ze čtyř, v nichž byla nominována. Palmu vítězství si z dvorany Earl's Court odnesla v kategoriích sólová zpěvačka, britský objev roku a s deskou Rockeferry také za nejlepší britské album roku.

Článek

Naproti tomu zcela naprázdno vyšla skupina Coldplay, nominovaná rovněž čtyřikrát, která se loni tak výrazně prosadila v amerických cenách Grammy. Nejlepší britskou skupinou se stali alternativní rockeři Elbow, cenu pro nejlepšího britského sólového zpěváka převzal písničkář Paul Weller.

Předávání cen moderovala také Kylie Minogue.foto: Reuters/Luke McGregor

Pozoruhodný je především úspěch Duffy a jejího debutového alba Rockferry, jehož se po světě prodalo na 4,5 miliónu kusů. Ještě před rokem poměrně neznámá 24letá zpěvačka z Walesu neuspěla jedině v kategorii singl, kde se se musela sklonit před pětičlennou skupinou Girls Aloud se skladbou The Promise. Cenu za nejlepší živé vystoupení získali heavymetaloví veteráni Iron Maiden, kteří loni koncertovali také v Česku.

V kategoriích pro zahraniční umělce získali dvě vítězství z USA pocházející rockeři Kings of Leon: zvítězili jako nejlepší zahraniční skupina a s deskou Only by the Night získali Brit Award také za nejlepší zahraniční album. V kategorii zahraničních sólistů uspěl americký rapper Kanye West, kategorii zahraničních sólistek ovládla americká písničkářka Katy Perryová, kterou proslavila zejména skladba I Kissed a Girl. Za mimořádný přínos hudbě bylo oceněno popové duo Pet Shop Boys, produkující taneční muziku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám