Hlavní obsah

Ženské blues i hudební "archeolog" na ozvěně festivalu Blues Alive

Novinky, Stanislav Dvořák

Třináctého března se v Šumperku sejdou příznivci blues na jednodenní "ozvěně" hlavního podzimního festivalu Blues Alive. Zahrají jim Deborah Colemanová, David Evans a další.

Článek

Organizátoři slibují, že při výběru interpretů dbali na co největší různorodost. Blues totiž není uzavřený žánr, stále se vyvíjí a fúzuje. "Každý z pěti účinkujících, kteří se na pódiu objeví, hraje vlastně jinou hudbu – a přesto mají společné kořeny a rozhodně není vyloučeno, že se nakonec všichni sejdou, tak jak to je na šumperských bluesových akcích už zavedeným pravidlem, po skončení řádného programu na společném jamsessionu."

Letošní ozvěna Blues Alive je zaměřena i na ženy v blues. Proto bude hlavní hvězdou americká kytaristka a zpěvačka Deborah Colemanová, spolupracovnice jedné z loňských hvězd, Kanaďanky Sue Foley. Ve své tvorbě směřuje k bluesrockovému písničkářství.

Američan David Evans je zase neobvyklým příkladem hrajícího hudebního teoretika a historika. Je autorem respektovaných publikací o dějinách meziválečného blues, sběratelem a producentem posledních zbytků lidové bluesové tradice na americkém Jihu.

V roce 2003 dostal za nejlepší doprovodný text k albu dokonce Grammy a o rok později vydal kompilaci nahrávek starých bluesmanů, které sám objevil, nazvanou The Spirit Lives On. Napsal i biografii tajemného bluesmana Tommyho Johnsona.

Jako aktivní muzikant začal vystupovat v polovině 60. let a přes rock´n´roll a soul se proposlouchal až k jednomu z bluesových klasiků Sleepy Johnu Estesovi: "Sotva jsem rozuměl, o čem zpívá, ale už jen ten zvuk a to, jak vypadal, na mě fakt udělalo dojem," vzpomíná. Začal hrát s bluesovým nadšencem Alem Wilsonem, který se posléze proslavil ve skupině Canned Heat.

Během minifestivalu dále vystoupí polský soubor Slawek Wierzcholski & Nocna Zmiama Bluesa a čeští Retro Blues a Strašidelný Elektrik Band.

Reklama

Výběr článků

Načítám