Hlavní obsah

Jak to vypadá v zákulisí před Grammy, jsme poznali na vlastní kůži

Právo, Zdislava a Ladislav Šiškovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Výroční vyhlášení amerických hudebních cen Grammy je cirkusem pro oči i uši, prubířským kamenem pro organizaci, nekonečným večerem plným reklam i neopakovatelnou přehlídkou hudebních hvězd z celého světa. Navštívili jsme losangeleské Staples Center den před předáváním Grammy.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Legendární Stevie Wonder (uprostřed) si zazpíval společně s o generaci mladšími Jonas Brothers.

Článek

Američané jsou mistři ve vymýšlení různých možností jak prodat, co dělají. Proto i prohlídky přípravy Grammy jsou zcela regulérní entertaiment business, kdy je skupině přidělen průvodce a zakázáno jakékoli focení, ačkoliv částka za prohlídku s ohledem na malý zájem pravděpodobně nebude nejnižší.

Průvodce nám ukázal pouze malou část multifunkční haly, včetně cestičky, kterou absolvují výherci Grammy k fotografům a novinářům, stolu se zašlým ubrusem na „nepravé“ Grammy určené pro účely focení a hlavního tiskového sálu.

Vyhlašovací hala Staples Center působí ošuntěle

V době naší návštěvy všude probíhaly ještě přípravy, a tak jsme klopýtali o řadu kabelů. Spousta manuálních pracovníků totiž čile sestavovala kulisy. Údajně kolem stovky inženýrů se motalo kolem ozvučovací a projekční techniky, všude probíhaly montážní práce a vlastní provedení již dokončených konstrukcí často působilo nedotaženým, improvizovaným dojmem.

Celá hala Staples Center rovněž není žádným výstavním prostorem. Působí spíše takovým opotřebeným dojmem a většinu účastníků naší prohlídkové skupinky zklamala.

Před halou jsme pak zhlédli, jak se buduje koridor s červeným kobercem. Na již zbudované části nám dovolili vyfotit se ještě s igelitem překrytými logy 51st Grammy, ukázali nám „pódia“ reportérů a kameramanů.

V hlavním sále probíhaly zkoušky hudebníků. Do sálu jsme ovšem směli vstoupit pouze na omezený prostor asi dvaceti řad v druhé půli hlediště. Během naší prohlídky stačili všudypřítomní pracovníci ostrahy dvakrát kontrolovat nálepky na oděvu, které nás autorizovaly ke vstupu.

Na vystoupení se chystal také Stevie Wonder

V době naší prohlídky zkoušeli na vystoupení na ceremoniálu Jonas Brothers a jejich host Stewie Wonder, který se jako správná hvězda objevil se značným zpožděním, zatímco celý doprovod i trojice bratrů byly už dávno přítomny.

Dlouho se všechno ladilo, zkoušelo se ozvučení, pak se chvíli předváděl Wonder, a než proběhla zkouška písničky, uplynula hodina. První pokus neproběhl zrovna úspěšně, byly slyšet hlavně bicí a pak už skoro nic, čili zvukaři měli asi dost práce. Náš nabitý program ale neumožňoval zůstat déle, takže ke zkouškám kamer už za naší přítomnosti nedošlo.

Reklama

Související články

Whitney Houstonová se vrací na výsluní

Americká zpěvačka Whitney Houstonová sice začínala zpívat už v 70. letech, v poslední době se jí ale vůbec nedařilo. Teď se chce vrátit z drogového pekla,...

Výběr článků

Načítám