Hlavní obsah

VIDEO: Lidé vystavěli na Letné blob z knih

PRAHA

Stovky knih přinesli ve čtvrtek lidé na pražskou Letnou v rámci happeningu na podporu návrhu Národní knihovny nedávno zesnulého architekta Jana Kaplického. Akcí s názvem Postav si sám chtěli upozornit na to, že nová knihovna je potřebná.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Akci přišel podpořit i scénárista a herec Zdeněk Svěrák

Článek

Podle odhadů policie, která na celou akci dohlížela, bylo na místě kolem 70 účastníků. Podle organizátorů přišlo celkem 200 až 300 lidí, většina z nich se ale i kvůli mrazivému počasí nezdržela dlouho.

Knihu na symbolickou stavbu blobu přinesl třeba scénárista Zdeněk Svěrák spolu se synem Janem nebo bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Akce se účastnili převážně mladí, organizátoři je svolávali pomocí komunikační sítě Facebook.

:. Akci přišel podpořit i scénárista a herec Zdeněk Svěrákfoto: Právo/Lukáš Táborský

"Chobotnici", která vyvolala rozporuplné reakce, ale přišli podpořit i starší lidé. Důchodkyni Olze Skolkové se prý návrh taky zpočátku nelíbil, ale zvykla si na něj. Dříve pracovala v knihovně a o potřebě nové budovy se prý mluvilo už za komunismu. "Mám pocit, že se na kulturu kašle stejně tak, jako se kašlalo dřív," uvedla.

:. Na akci přišlo několik desítek lidífoto: Právo/Lukáš Táborský

Mezi hromadou knih, které lidé přinesli na místo, kam Kaplický svou knihovnu projektoval, byly pohádky, staré učebnice, ale třeba také Lenin nebo Majakovskij. Příznivci knihovny mohli svůj názor vyjádřit i podpisem petičního archu, který chtějí zástupci občanské iniciativy Demokracie staví později předat na ministerstvu kultury a na pražském magistrátu. Zatím prý mají přes 2000 podpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám