Hlavní obsah

Češi budou v Evropě propagovat Čapka, Topola i Hůlovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Výstava o Karlu Čapkovi či čtení z knih Terezy Boučkové, Petry Hůlové a Jáchyma Topola patří k akcím, kterými budou Česká centra propagovat v cizině naši literaturu během předsednictví České republiky v Radě EU.

Článek

České centrum v Bruselu zahájilo výstavu Život a doba spisovatele Karla Čapka 11. února. Expozice, která je rozdělena do čtyř cyklů, mapuje na dvaceti tematických panelech informace s fotografiemi o této významné osobnosti. Pokračováním tohoto cyklu budou dále výstavy fotografií Františka Drtikola, výstava malíře Josefa Lady a v neposlední řadě výstava věnující se Jiřímu z Poděbrad.

"O výstavu jeví německá veřejnost mimořádný zájem. Do projektu se zapojují německé univerzity a jejich katedry bohemistiky. Samotnou výstavu doplňujeme řadou doprovodných akcí, konkrétně přednáškami, doprovodným čtením a promítáním filmů Bílá nemoc, Krakatit, Čapkovy povídky a O věcech nadpřirozených,“ říká Hana Klabanová, ředitelka Českého centra Drážďany.

Noc literatury s Hůlovou

Největším letošním počinem bude třetí ročník Noci literatury 13. května. V Praze proběhne několik veřejných čtení na různých místech a do projektu se zapojí 10 českých center ve světě včetně londýnského. V tamní British Library se setká sedm autorů z různých zemí.

Česko bude reprezentovat mladá spisovatelka Petra Hůlová, která na sebe upozornila debutem Paměť mojí babičce v roce 2002, v němž využila svou znalost Mongolska. Dále vydala knihy Přes matný sklo, Cirkus Les Mémoires, Umělohmotný třípokoj a Stanice Tajga.

České centrum Řím pořádá 17. února prezentaci knihy Jáchyma Topola Anděl. Kniha, která se nedávno dočkal ataké filmové adaptace, byla přeložena do italštiny v roce 2008 Laurou Angeloni a vydaná nakladatelstvím Azimut. 

V Bukurešti se budou od 15. února věnovat ilustracím dětských knih. V rámci výstavy budou představeny nejkrásnější knihy vydané po roce 2000, a návštěvníci budou moci poznat práci a tvorbu nejvýznamnějších a nejnadanějších českých ilustrátorů, kterými jsou například M. Kukovičová (Kouzelná baterka), Petr Nikl (Lingvistické pohádky, O Rybabě a Mořské dušil), Juraj Horváth (Roches a Bžunda).

České centrum Mnichov pořádá 12. února setkání se spisovatelkou Terezou Boučkovou a jejím posledním románem Rok kohouta. Podrobnosti na www.czechcentres.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám