Hlavní obsah

Kytarové hody mladíka, který hrál s Claptonem i Allman Brothers

Novinky, Stanislav Dvořák

Pokud jste navštívili první koncert Erica Claptona v ČR, mohli jste si povšimnout vlasatého mladíka, který se s ním střídal v kytarových sólech. Devětadvacetiletý Američan Derek Trucks platí za špičku v současné kytarové generaci, na pódiu se objevil poprvé už v devíti letech jako zázračné dítě. Letos v lednu vyšla jeho deska Already Free.

Článek

Trucks jel jako teenager turné s legendou jižanského rocku Allman Brothers Bandem (bubeník Butch Trucks je jeho strýc) a po několika letech byl přijat za řádného člena. V průběhu devadesátých let se ale neobyčejně talentovaný kytarista stále více orientoval na vlastní tvorbu v kapele The Derek Trucks Band.

Already Free je jejich šesté album. Ačkoliv je Trucks hluboce zakořeněn v bluesové tradici, nehraje blues postaru. Střídá tězkotonážní pozvolna se valící bluesrockové riffy se soulovějšími kousky jako Sweet Inspiration a objeví se i balada s lehce country náladou Our Love nebo coververze Boba Dylana Down in the Flood.

Orientace na jižanský soul znamená i více prostoru pro zpěv. Hlavním zpěvákem skupiny je Mike Mattison, jakási mladší verze Chrise Rey říznutá Joe Cockerem, a ke konci desky si zazpívala i Trucksova manželka, zpěvačka Susan Tedeschiová.

Samozřejmě v žádné skladbě nechybí kvalitní a dlouhé kytarové sólo, kde Trucks dokazuje, že není nadarmo považován za jednoho z nejlepších slide kytaristů historie. Milovníci hrubého skřípavého zvuku starých kytar bez jakýchkoliv elektronických efektů si přijdou na své.

The Derek Trucks Band: Already Free, Victor 2009

Anketa

Oznámkujte desku jako ve škole:
1
74,6 %
2
7,2 %
3
5,1 %
4
2,9 %
5
10,2 %
Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám