Hlavní obsah

Ke hvězdám Berlinare patří Potenteová z filmu Lola běží o život a Clive Owen

Právo, Věra Míšková
BERLÍN

Film režiséra Toma Tykwera International byl pro zahájení Berlinare jako stvořený. Thriller na téma zločinných bank sice není víc než zcela standardní akční film, ale zápletkou výtečně vyhovuje problematice finanční krize, která také byla v té souvislosti hojně a vděčně přetřásána.

Foto: Reuters

Clive Owen hraje v dalším filmu Toma Tykwera International.

Článek

Ředitel Berlinale, populární Dieter Kosslick, si dokonce pochvaloval, že film, natáčený původně jako naprostá fikce, se stal bezmála aktuálním dokumentem. Což je ovšem v souvislosti s thrillerem se všemi atributy žánru včetně brilantně klasicky natočené filmové přestřelky v Guggenheimově muzeu v New Yorku přece jen poněkud odvážná myšlenka.

Nicméně Tykwer je jedním z nejslavnějších a také nejoblíbenějších německých filmařů současnosti, který se proslavil snímkem Lola běží o život, a International je jeho první hollywoodský film. Hlavní roli v něm hraje velká hvězda Clive Owen, takže o dostatečnou záři Made in Los Angeles bylo postaráno, a výraznou vedlejší roli ztvárnil další mezinárodně slavný Němec Armin Mueller-Stahl.

Přidáme-li k tomu, že děj začíná na berlínském hlavním nádraží, je jasné, že organizátoři Berlinale letos s výběrem zahajovacího filmu rozhodně starost neměli.

Možná i díky tomu ale působil letošní start velké mezinárodní filmové přehlídky poněkud patriotským dojmem.

Červený koberec opanovaly především německé celebrity

Na červeném koberci defilovaly hojně právě německé celebrity, jež získaly mezinárodní věhlas – Franka Potenteová, kterou katapultovala Tykwerova Lola, Daniel Bruhl, který získal za hlavní roli Good bye, Lenin! v roce 2003 Evropskou filmovou cenu, věhlasní režiséži Volker Schlödorff a Wim Wenders a také německá „politická hvězda“, bývalý prezident Richard von Weizsäcker.

Festival navíc výrazně připomíná nadcházející letošní 20. výročí pádu berlínské zdi, jež bylo zmiňováno v úvodních projevech, a nadále ho bude připomínat sekce Po zimě přichází jaro, kde budou promítnuty mimo jiné filmy Panelstory Věry Chytilové a Možnosti dialogu Jana Švankmajera.

Německá národní hrdost se projevila i na tiskové konferenci k filmu International – jakmile začal Tom Tykwer mluvit anglicky, spustili na něj domácí novináři povyk, ať mluví, jak mu zobák narostl. „Jsme ale přece na mezinárodním festivalu, nebo ne?“ reagoval trochu rozpačitě Tykwer a zvolil kompromis: odpovídal v tom jazyce, v němž byl tázán.

Brit Clive Owen to měl v tomto směru snazší a velmi si pochvaloval, že se International točil na různých místech světa. „Bylo nádherné podívat se do tolika měst, a Instanbul považuji za nejkrásnější místo, na jaké mě má práce zavedla,“ řekl herec.

Porotě předsedá britská herečka Tilda Swintonová

Ve čtvrtek se představila také hlavní porota, které předsedá britská herečka Tilda Swintonová, jejíž jméno je nyní skloňováno mj. v souvislosti s oscarovým favoritem Podivuhodný případ Benjamina Buttona, kde hraje jednu z hlavních rolí. Herečku přivítali fanoušci už před palácem a pak v sále bouřlivým potleskem – je v Berlíně velmi dobře známá už proto, že už tu měla během let celkem 14 filmů v mnoha sekcích včetně hlavního soutěžního programu.

Ke své představě o vedení poroty řekla, že chce, aby se hlavně všichni pozorně dívali a o jednotlivých filmech pak od srdce diskutovali. V pátek začal soutěžní program a hned přinesl bezmála šokující film Francoise Ozona Ricky. Ozon v něm dokázal, že zdaleka ne o všech osobitých filmařích s fantazií platí, že točí do jisté míry celý život jeden film.

Tvůrce Osmi žen tentokrát přivezl snímek, který zhruba do poloviny působí jako sociální drama belgických bratří Dardennů, chvíli to vypadá dokonce na aktuální téma domácího násilí, ale náhle naprosto přirozeně odbočí právě do oblasti úžasné fantazie, důvtipu i humoru, zázraků, které se dějí možná jen ve filmech (ale kdo ví), a dojme i rozesměje citem, který dokáže člověku dávat křídla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám