Hlavní obsah

Soutěž pro studenty: jeďte s Winton Train do Londýna

Právo, far

Inspirace dobrem – tak zní název soutěže pro studenty středních a vysokých škol ve věku od 15 do 26 let. „Utkat“ se mohou študáci v oborech literatura, fotografie a výtvarné umění. Hlavními tématy jsou lidskost, slušnost a dobré skutky.

Článek

Inspirací je rovněž příběh hlavního hrdiny, Sira Nicholase Wintona, jemuž se v roce 1939 podařilo zachránit před druhou světovou válkou 669 převážně židovských dětí, které odvezl vlakem z Prahy do Londýna.

Po sedmi desetiletích Winton Train vyjíždí znovu, a to 1. září z Hlavního nádraží v Praze. Původní trasou, uvnitř dobových vagónů tažených parní lokomotivou, pojedou někteří z potomků zachráněných dětí. Sám Nicholas Winton, který 19. května oslaví 100. narozeniny, by měl 4. září vlak osobně přivítat na Liverpoolském nádraží v Londýně. A vy můžete být při tom!

Své literární, fotografické a výtvarné práce odevzdávejte do 16. března 2009. Z každého soutěžního oboru postupuje do finále 30 vybraných děl, které budou oceněny věcným darem. První tři studenti z každé kategorie pak kromě hodnotných cen získají vstupenku do Wintonova vlaku. V porotě zasednou kupř. scenárista Marek Epstein, spisovatel Jiří Stránský, fotograf Karel Cudlín, výtvarník Jiří David nebo designérka Eva Eisler. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v předvečer odjezdu vlaku.

Vedle těchto soutěží se koná i mezinárodní klání určené pro studenty filmových a uměleckých škol po celém světě. Projekt je také spojen s natáčením filmů studenty Filmové Akademie Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO) a literární soutěží pro žáky základních škol. Více informací najdete na www.wintontrain.eu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám