Hlavní obsah

Členové kapely SKA-P do Obamy vkládají málo nadějí

Právo, Šárka Hellerová

Španělská kapela SKA-P vystoupí v úterý 10. února v Praze a její členové se v rozhovoru vrátili k několika vystoupením v Česku, dále k historii vedlejších projektů i k tomu, čím si vyplnili pauzu v hraní.

Foto: archiv, Právo

Ska-P zahrají v pražské Tesla Aréně, kam byl jejich koncert pro velký zájem přeložen.

Článek

Máte za sebou takřka tříletou přestávku. Stýskalo se vám během ní po Ska-P?

Pulpul (kytara, zpěv): Moc. Když jsme se rozhodli skončit, neuvědomovali jsme si, že hudba je jedna z nejnávykovějších drog. Myslel jsem, že pauza bude daleko delší, slíbil jsem si, že si na kytaru nějakou dobu nezahraju, ale o rok později jsem už měl hotových deset písní.

Co nejvýznamnějšího se v té pauze odehrálo?

Pulpul: Já osobně jsem si pěkně užíval výchovu dcery. Hodně mi scházela, protože její první rok života jsem trávil na turné.

V mezičase někteří členové hráli v kapele The Locos. Co s ní bude nyní?

Pipi (zpěv): Nyní nemůžeme s The Locos odehrát šedesát nebo sedmdesát koncertů ročně, jak jsme to dělávali. Mou koncertní prioritou jsou teď Ska-P. Je komplikované koordinovat činnost obou kapel. Nicméně kdykoli budu mít možnost vystoupit s The Locos, budu mít stejně energie a nadšení jako vždy.

Další kapelou v pauze byli No Relax. Co bude s nimi?

Joxemi (kytara): Bude to stejné, jako když v roce 2003 vznikla. Budeme hrát, když budou mít Ska-P volno.

Pamatujete si na loňský koncert No Relax v pražském klubu Retro?

Joxemi: Byl skvělý! Užili jsme si hodně legrace a cítili jsme se tam jako doma. Těšili jsme se, že se brzy vrátíme.

Ska-P hráli v roce 2004 na českém festivalu Rock for People a dodnes se tu na to vystoupení vzpomíná v dobrém. Vybavuje se vám ještě tehdejší atmosféra?

Joxemi: Bylo to skvělé překvapení, nevěděli jsme, že tu máme tolik příznivců. I když jsme všichni „europrdi“, existují tu jisté kulturní rozdíly. My jsme ale z tehdejšího koncertu vyvodili, že na festivalech nejsou hudební a politické hranice, že je něco velmi silného, co nás drží při sobě.

Vaše poslední album se jmenuje Lagrimas Y Gozos – Slzy a radost. O čí slzy a radost se jedná?

Pulpul: Je to úryvek z tajného vatikánského dekretu, který má maskovat všechno to sexuální obtěžování, včetně pedofilie, mající souvislost s katolickými kněžími na celém světě. V platnost ho uvedl kardinál Ratzinger, dnes Benedikt XVI.

Současný papež chtěl po biskupech, aby se všemi možnými prostředky snažili vyhnout skandálu. Například tak, že měli spoustou peněz zavřít ústa znásilněným a exkomunikovat všechny, kdo by mohli ty činy odhalit. Slzy patří znásilněným dětem, radost náboženským monstrům.

Ve vašich textech se často vyjadřujete k politickému dění ve světě. Jak vnímáte nového amerického prezidenta Obamu?

Pulpul: Vkládám do něj jen velmi málo nadějí. Trochu změkčí sociální politiku pro Američany, zavře Guantánamo, zlepší environmentální politiku a další věci. Nicméně Obama je stále jednou z loutek finančního systému a nadnárodních společností, které ve skutečnosti odpovídají za tento celosvětový zločinecký systém.

Jaké jsou podle vás největší problémy současné Evropy?

Pulpul: Zuřivý kapitalismus, xenofobie, naprosté podřízení se finančnímu systému, banky a to, že americké impérium řídí Evropu, udržuje privilegia potentátů a bídu těch, kteří nemají přízeň v této sobecké a solidarity prosté hře.

K jakým tématům se v budoucí tvorbě chcete vyjadřovat?

Pulpul: Bohužel není nedostatek témat, o kterých bychom mohli zpívat. Mohli bychom vydat deset desek v řadě za sebou. Žijeme v nespravedlivém světě, aspoň z našeho úhlu pohledu.

Po pěti letech zavítáte opět jako Ska-P do České republiky. Váš koncert už byl dvakrát kvůli kapacitě haly přesunut. Jak bude vypadat show obnovených Ska-P?

Pulpul: Stále jsme ti samí, dnes už skoro čtyřicetiletí chlapíci, kteří se těší, až uvidí fanoušky, jak si užívají tanec a zároveň zatínají zuby. Bude tam kousek od všeho. Fiesta a revoluce!

(Rozhovor vznikl za spolupráce s El Chicano Translations)

Reklama

Související články

Mighty Sounds pro milovníky ska a punku

V pátek 18. 7. začíná v Olší u Tábora čtvrtý ročník ska-punkového festivalu v Evropě Mighty Sounds. První kapely vystoupí ve tři hodiny odpoledne a festival...

Newyorské ska v Lucerně

V Lucerna Music Baru vystoupí v neděli večer v soubor Ne York Ska Jazz Ensemble, který tuzemští fanoušci dobře znají. Kapela patří ke špičce žánru ska. Dali...

Výběr článků

Načítám