Hlavní obsah

Na pražská divadelní prkna se vrací muzikál Dracula

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejúspěšnější polistopadový domácí muzikál Dracula Karla Svobody, Richarda Hese a Zdeňka Borovce se ve čtvrtek 5. února ve slavnostní premiéře vrací na pražská divadelní prkna. Z Kongresového centra, kde měl v roce 1995 premiéru a kde ho vidělo více než milión diváků, se přesunul do prostředí Divadla Hybernia.

Článek

Podle režiséra Jozefa Bednárika proměna prostoru muzikálu prospěla. „Tehdy v Pakulu lidé vnímali nejvíc mohutnou scénu, protože v posledních řadách ani nemohli vidět jemnější detaily, o mimice herců nemluvě. Tady se nedá lhát, je všechno vidět podrobně a zblízka. Je to skutečné divadlo,“ tvrdil na tiskové konferenci režisér Bednárik.

V titulní roli se vrací na scénu Daniel Hůlka, jehož 980 představení v roli Draculy vyneslo do pozice muzikálové hvězdy. Alternují s ním Josef Vojtek a Marián Vojtko. „Nový Dracula bude modernější a těším se na to, že se soustředí více na herecký projev,“ říká Hůlka.

Z původního obsazení se vrací také Leona Machálková, jež roli Adriany vyměnila za Lorraine (alternují Monika Absolonová a Radka Fišarová). V dvojroli Adriany a Sandry se vystřídají Kamila Nývltová, Šárka Vaňková a Zdenka Trvalcová. Postavu Šaška a Profesora, v níž exceloval Jiří Korn, vytvoří Jiří Langmajer, Aleš Háma a Tomáš Trapl.

Zcela novou scénu vytvořil pro Hybernii opět Daniel Dvořák a nové pompézní a nákladné kostýmy Roman Šolc. Novinkou je přesazení posledního dějství do utopické vize roku 2080. Režisér Bednárik slibuje divákům v Draculovi emocionální zážitek i velkooperní podívanou, odlišnou od estrádních muzikálů zaplavujících domácí scénu. V Divadle Hybernia se Dracula hraje od čtvrtka do neděle (v sobotu dvakrát).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám