Hlavní obsah

Vyšla kniha vzpomínek ženy bývalého francouzského prezidenta Mitterranda

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Danielle Mitterrandová se narodila v roce 1924, ve francouzském odboji se seznámila s Francoisem Mitterrandem, s nímž ji od roku 1945 pojilo manželství. Kniha mých vzpomínek přináší osobní zkušenost i osobitý pohled na francouzské dějiny minulého století.

Článek

„Jsme socialisté,“ cituje manželův projev z roku 1971, „usilujeme o svobodnou společnost; nejdůležitější je osvobození od vykořisťování člověka člověkem v ekonomických strukturách, a toto osvobození se rozvíjí, mimo jiné, prostřednictvím kultury.“

Připomíná pochopitelně i rok 1981, kdy byl manžel zvolen francouzským prezidentem, jímž zůstal až do roku 1995. Pompéznost prostředí prezidentského paláce, ztráta soukromí i svěrací kazajka protokolu ji přiměly k rozhodnutí, stát se mluvčím těch, kdo nebývají slyšet, nebo kterých se málokdo ptá na názor.

Možná že se rodilo ze zážitků útlého dětství. Jako dcera bytostného socialisty, bezvěrce, se na škole stala terčem bigotní katoličky, která jí programově vytěsňovala z dětského kolektivu. Nemohla dostat běžné laskominy jako odměnu za splněný úkol, malinové bonbony, které se rozhodla vzít si sama.

Nespravedlnost Mitterrandovou vždy pálila

Zkušenosti ze světa „velké“ politiky získala už dávno, Mitterrand byl po válce přece ministrem pro francouzská zámořská území, v polovině 50. let pak ministrem vnitra a spravedlnosti.

Svěřuje se, že jako žena, i když byla už matkou dvou dětí, dospěla v roce 1959, bylo jí pětatřicet. Vypukla aféra Mitterrand-Pesquet, kdy byl manžel nařčen z nečestného jednání. Přátelé se od nich začali odvracet, ne však ti z odboje. Důvěra, která se zrodila v nejtěžších okamžicích, vytrvala.

Mitterrandová vzpomíná i na pomoc lidem z Chile, po Pinochetově puči, v Nicaragui i Mexiku, na setkání v USA, kdy prolamovala tabu a zmiňovala se o Kubě. Ve vzpomínkách mluví i o smyslu humanitární organizace a nadace, které vede. Pochopitelnější je tak její rozhodnutí z ledna 2008, kdy v dražbě prodala předměty z manželova života včetně prezidentských darů, trepek či lahví z jeho vinného sklepa.

Daniele Mitterrandová: Kniha mých vzpomínek

Víkend, přeložila Anna Štorkánová, 383 stran, 339 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám