Hlavní obsah

Věra Chytilová převzala zlatou medaili pražské AMU

Filmová režisérka Věra Chytilová převzala v úterý v Praze u příležitosti svých 80. narozenin zlatou medaili Akademie múzických umění (AMU), na jejíž fakultě studovala a stále vyučuje. Ocenění, které v minulosti získali například dokumentarista Jan Špáta a francouzský scenárista, herec a režisér Jean-Claude Carriere, jí předal prorektor AMU Miloslav Klíma.

Foto: Petr Horník, Právo

Režisérka Věra Chytilová

Článek

"Přes 60 let ovlivňuje naše fakulta kulturní život v českých zemích a spoluvytváří historii českého filmu. Všichni, kteří tu studují či působí, sdílí respekt k tomuto prostředí. Neboť naše 'alma mater' evokuje ideály, které bychom chtěli sdílet i mimo školu. Svým vztahem k životu a tvorbě je reprezentujete a přinášíte inspiraci ostatním," řekl děkan Filmové a televizní fakulty Pavel Jech. Jubilantka jeho projev prokládala ironickými poznámkami.

Medaile je udělována významným českým i mezinárodním odborníkům a umělcům, kteří na AMU působili jako pedagogové. Jejími držiteli jsou i režiséři Jan Švankmajer, Ivan Passer a kameraman Ilja Bojanovský.

Pak nastoupili gratulanti, mezi nimi umělecká ředitelka MFF v Karlových Varech Eva Zaoralová, ředitel Národního filmového archivu Vladimír Opěla, kameraman Miroslav Ondříček, režisér Ivan Vojnár, dokumentaristka Drahomíra Vihanová a producenti Jan Balzer a Jaromír Kallista.

Přišla i protagonistka filmu Hra o jablko Dagmar Bláhová, která si uvědomila, že od natáčení uplynulo už 33 let. "Byl to pro mě krok do nového života. Pak jsme se spolu potkávaly v Austrálii, kde jsem žila a Věra tam má bratra. Teď se vidíme na stejné škole, protože já tu také učím," řekla Bláhová.

Klaus poslal dopis

Zdraví a elán k tomu, aby se diváci dočkali dalších jejích filmů, popřál režisérce tento týden i prezident Václav Klaus. "Vaše filmy jsem obdivoval již v 60. letech a neméně v letech sedmdesátých a osmdesátých. Byly pro mne modelovou ukázkou toho, jak bylo možné prožívat toto absurdní dvacetileté období bez ustupování od svých názorů a postojů, a přesto něco pozitivního dělat," napsal prezident v dopise.

V sídle FAMU v paláci Lažanských na Smetanově nábřeží připomněla životní jubileum první dámy české kinematografie celodenní přehlídka čtyř jejích celovečerních snímků a tří dokumentů. Od začátku ledna připomíná tvorbu Chytilové i cyklus v pražské promítací síni Ponrepo. Do konce února v něm Národní filmový archiv ještě uvede dokument Praha - neklidné srdce Evropy z roku 1984 a celovečerní snímky Šašek a královna, Vlčí bouda a Kopytem sem, kopytem tam.

Věra Chytilová je držitelkou řady cen, včetně francouzského Řádu za umění a literaturu, Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu a státní medaile Za zásluhy. Její filmy, plné satirické nadsázky, nelítostně odrážejí stav společnosti a mezilidských vztahů, takže divákovi často mrzne úsměv na rtech. I když její porevoluční snímky nedosáhly takového uznání jako díla z předchozích let, i v nich dostála své pověsti kritické, filozofující a provokující autorky. V posledních letech se věnovala více dokumentární tvorbě. Zatím posledním projektem byl příspěvek do cyklu společnosti Febio České milování nazvaný O lásce týrané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám