Hlavní obsah

Zelenkovi Karamazovi uspěli v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu jiný film, než na jaké jsou Poláci od Čechů zvyklí, přivezl do Varšavy režisér Petr Zelenka. Ve snímku Karamazovi postrádalo sice polské publikum typicky český humor, který si tolik oblíbilo, zato se mu dostalo notné dávky psychologického dramatu. Diváci ho přijali s uznáním. Za všechny jej vyjádřil oscarový režisér Andrzej Wajda, jenž po pondělní premiéře děkoval za dílo svému českého kolegovi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Režisér Petr Zelenka (vpravo) a jeho herci: Michaela Badinková, Lenka Krobotová a Radek Holub

Článek

Snímek vznikl v česko-polské koprodukci na motivy legendárního románu ruského spisovatele Fjodora Michailoviče Dostojevského. „Je to zřejmě nejužší spolupráce mezi Čechy a Poláky ve filmu po roce 1989 a já jsem za ni rád. Byla výborná,“ řekl Zelenka, jehož Příběhy obyčejného šílenství sklidily u severních sousedů Česka velký úspěch.

Scénář k filmu, který měl loni v dubnu premiéru v ČR, vznikl podle dramatizace Evalda Schorma. Tou se inspirovalo i Dejvické divadlo, kde se hra Bratři Karamazovi uvádí již několik let.

V Karamazových hrají tři polští herci, ale největším ziskem pro snímek je zřejmě angažování polského skladatele Jana Kaczmarka, který žije trvale v USA. V roce 2005 získal Oscara za nejlepší soundtrack k dramatu Marca Forstera Hledání Země Nezemě. Právě setkání s ním bylo prý pro Zelenku jedním z nejhezčích, které má se svým posledním filmem spojeno. S Poláky se Zelenka neloučí. "Mám nabídky z Krakova, že bych tam mohl dělat na podzim nějakou novou divadelní hru," uvedl český režisér. 

Reklama

Výběr článků

Načítám