Hlavní obsah

Cestovatelský festivatel WorldFilm chce letos oslovit i amatérské filmaře

Právo, Petr Blahuš

O víkendu 7. a 8. února se na pražském Výstavišti bude konat osmý ročník filmového festivalu WorldFilm jako součást veletrhu Holiday World, který je zaměřen na produkci cestovatelských filmů. Letošní ročník chce poprvé oslovit i amatérské filmaře. Cestovatel Petr Rychlý v rozhovoru upozorňuje, že zájemci se mohou přihlásit do čtvrtka 5. února.

Foto: archiv, Právo

Cestovatel Petr Rychlý prozradil, že mimo snímků bude na WorldFilmu k ochutnání i jídlo, jež se jí na polárních expedicích.

Článek

V čem se letošní ročník filmového festivalu WorldFilm bude lišit od podobně zaměřených akcí u nás?

V prvé řadě se nestává tak často, aby se na jednom místě sešlo tolik českých cestovatelů a filmařů. Už v minulosti se nám například podařilo uskutečnit historicky první společnou besedu Miroslava Zikmunda s Miloslavem Stinglem. Jako hlavní dvě novinky letošního ročníku ale vnímáme to, že se rozšiřujeme do Středočeského kraje.

Poprvé budeme v Kralupech nad Vltavou a ve Slaném, jednáme také s Kladnem a Mladou Boleslaví. Naším cílem je stát se do budoucna středočeskou přehlídkou. Druhou novinkou je soutěž zaměřená na amatérské filmaře. Ta je letos vyhlášena poprvé a lidé se mohou se svými snímky přihlašovat na adrese Piranhafilm, s. r. o., U Trojice 2, Praha 5, 150 00, až do zahájení festivalu Holiday World, tedy do čtvrtka 5. února.

Co bude podle vás největším tahákem a lahůdkou festivalu?

Já sám bych se určitě přišel podívat na dopravní prostředky, které budou stát před Pyramidou, v níž bude náš festival probíhat. Vystavíme terénní kamión přezdívaný Srdcařka Manka, který loni projel napříč Albánií, nebo trabant, jenž v rámci expedice Transtrabant zdolal Hedvábnou stezku hluboko v Asii.

Středem zájmu bude určitě také prastarý motocykl Enfield. Ten projel celou Indií až do Himálaje. Pokud jde o filmy a besedy, trhákem budou hlavně projekce filmů o privátním ponoru k vraku Titaniku a svědectví o současné situaci ve válkou zmítaném Kongu, kde byla koncem loňského roku Lenka Klicperová na reportážní cestě. Na besedě spolu s Mirkem Jakešem budeme popisovat naši cestu na severní pól, která byla zároveň nejdelší českou expedicí na tuhle špičku zeměkoule.

Bude také nějaký doprovodný program?

Počítáme s výstavami Past na rovníku z díla Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky, s fotoreportáží z mistrovství světa ve freedivingu, potápění na jeden nádech, kde Češi obsadili druhé místo, nebo s kolekcí fenomenálních fotografií z Afriky, které tam čtvrt roku fotil Jiří Wilda Drnek. Návštěvníci budou moci také ochutnat jídlo, které se jí na polárních expedicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám