Hlavní obsah

Alfons Mucha se představí ve Vídni, Mnichově, Budapešti a Brně

Právo, Peter Kováč

Ve Vídni v Dolním Belvederu se 13. února otevře obrovská výstava věnovaná moravskému rodákovi Alfonsi Muchovi, od jehož úmrtí letos 14. července uplyne 70 let. Organizátorům se podařilo získat na 150 exponátů, pocházejících převážně z českých a moravských sbírek. O velkorysosti akce svědčí i fakt, že do Vídně budou odvezena dvě obrovská plátna Slovanské epopeje, která sem přijede instalovat český restaurátor Tomáš Berger.

Článek

Rakouská galerie, která akci pořádá, sklidila úspěch už na přelomu loňského a letošního roku velkou expozicí o vídeňské secesi a raném modernismu. Tehdy představila působivou rekonstrukci umělecké výstavy z roku 1908, která se stala triumfem pro Gustava Klimta a umělecké dílny Wiener Werkstätte. Chystaná muchovská expozice je tedy dalším „secesním“ projektem, jenž by měl veřejnosti ukázat významné hodnoty evropského umění kolem roku 1900.

Muchova výstava bude ve Vídni do 1. června

Muchova výstava bude ve Vídni až do 1. června, poté se v trochu pozměněné podobě přestěhuje do Mnichova, kde bude k vidění od 25. září 2009 do 10. ledna 2010 v tamní Kunsthalle v centru města (Hypo-Kulturstiftung). S českou reprízou vídeňské a mnichovské expozice se nepočítá, nicméně domácí zájemci nebudou ochuzeni.

Moravská galerie v Brně má přichystán jiný reprezentativní muchovský projekt, který na podzim zaplní všechny prostory jejího Uměleckoprůmyslového muzea. Jde o výstavu s názvem Alfons Mucha: Mistr Belle Epoque, která se uskuteční v podobném termínu jako mnichovská expozice, a to od 15. října 2009 do 24. ledna 2010.

V Brně se představí více než sto padesát stěžejních děl reprezentujících celý průřez Muchovou tvorbou, zejména plakáty, kresby, pastely, akvarely a fotografie. Podle informací ředitele Moravské galerie Marka Pokorného bude velká pozornost věnována i zakázkám pro francouzskou herečku Sarah Bernhardtovou, díky kterým se Mucha stal v Paříži slavným.

V březnu bude výstava v Budapešti

Na přípravě brněnské výstavy se podílí i Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze a Nadace Alfonse Muchy. Premiéra této moravské expozice se uskuteční už v březnu v Budapešti, ve slavném maďarském Muzeu krásných umění.

Mucha tak v letošním roce bude mít reprezentativní výstavu na jaře ve Vídni a v Budapešti a na podzim v Mnichově a v Brně. Bude to zasloužený triumf umělce, který s velkou originalitou dal secesní dekoraci do služeb malířské kreativity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám