Hlavní obsah

Filmový festival Jeden svět navštíví blogerka, pokud ji Castro pustí

Novinky, Stanislav Dvořák

Už jedenáctý ročník filmového festivalu Jeden svět, který se zaměřuje na lidská práva, proběhne v Praze od 11. do 19. března. Poté se přesunuje do dalších regionů. Členkou poroty má být i třiatřicetiletá blogerka Yoani Sánchezová z Kuby, pokud jí kubánská vláda umožní vycestovat.

Článek

Sánchezová si v předloňském roce založila internetový blog. Jejím záměrem bylo vypsat se z frustrující reality na "Ostrově svobody" ve virtuálním deníku s názvem „Generación Y“ http://desdecuba.com/generaciony_cz/, který je dostupný i v češtině.

"Už v únoru, to tvořila teprve pět měsíců, zaznamenal její blog návštěvnost přes 1 200 000 lidí a časopis Time díky ní aktualizoval svůj žebříček stovky nejvlivnějších osobností na světě s vysvětlením, že tento odvážný blog nalezl cestu, jak říkat pravdu i v takové zemi, jakou je Castrova Kuba. Její blogování daleko přesáhlo hranice Kuby. Začátkem dubna 2008 dostala prestižní cenu Josého Ortegy y Gasseta za internetovou žurnalistiku. Kubánská vláda jí zato její blog zablokovala, což ale Yoani vyřešila přesunem na německý server," uvedl tiskový mluvčí festivalu jeden svět Filip Šebek.

Jeden svět je dnes největším lidskoprávním filmovým festivalem v Evropě. Každoročně promítá kolem 120 filmů z celého světa a snaží se podporovat kvalitní dokumentární filmy se sociální, politicky angažovanou a lidskoprávní tematikou. V roce 2007 získal Jeden svět Čestné uznání Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) za výchovu k lidským právům.

"Jeden svět je nejen filmovým festivalem, ale také diskusní platformou, která každoročně nabízí divákům možnost aktivně se zapojit do debaty o aktuálních politických a sociálních tématech. Nejinak tomu bude i v letošním roce – kromě krátkých debat po téměř všech projekcích budou fungovat tři debatní kina – Divadlo Archa, Městská knihovna a Francouzský institut. Zde budou každý den po projekci jednotlivých filmů organizovány panelové diskuse na aktuální témata," dodává mluvčí.

Novinkou jsou filmy na síti a první hraný snímek

Centrem festivalu bude jako vždy pražské kino Lucerna. Dalšími festivalovými kiny budou Světozor, Divadlo Archa, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna, Evald, Ponrepo a Divadlo Minor. Presscentrum bude v Langhans Galerii. Vstupenky bude možné zakoupit ve všech pokladnách festivalových kin za 70 Kč.

Na stránkách www.ceskatelevize.cz/jedensvet bude od 10. února každý týden přibývat jeden tematický blok s několika filmy, které bude možné zdarma zhlédnout v celé délce. Postupně zde bude k dispozici 25 celovečerních filmů z různých zemí reflektujících proměny, kterými prošla střední Evropa za posledních dvacet let.

Poprvé v historii Jednoho světa bude uveden hraný film. Půjde o snímek Zdeňka Tyce El Paso, který se zabývá osvětou o problematice sociálního vyloučení a je inspirován skutečným osudem romské vdovy, matky devíti dětí.

Více najdete na www.jedensvet.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám