Hlavní obsah

Opera 2009 představí Janáčka i Nohavicu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři Janáčkovy opery i české přebásnění Mozartova Dona Giovanniho z pera Jaromíra Nohavici představí od 21. 2. do 17. 3. v Praze 9. ročník Festivalu hudebního divadla Opera 2009. Operní bienále pořádá Jednota hudebního divadla od roku 1993.

Článek

„Festival umožňuje nahlédnout, jak se vyvíjí tuzemská operní scéna, a představuje pro nás reflexi operního dění,“ uvedl Ondřej Černý, ředitel Národního divadla.

Na jeho třech scénách, v Národním, Stavovském divadle a v Divadle Kolowrat, se uskuteční většina představení. Opera 2009 je oficiální akcí českého předsednictví v Radě EU.

Zahájí Janáčkova Věc Makropulos

Festival zahájí inscenace Janáčkovy Věci Makropulos v provedení ND. Další Janáčkovy opery – Její pastorkyňu a Káťu Kabanovou – uvedou soubory z Plzně a Ústí nad Labem. Velký zájem je o Potrestaného prostopášníka ostravské opery v překladu Jarka Nohavici, který se zúčastní i odpolední besedy.

Z Verdiho zazní méně uváděné opery Simone Boccanegra a Síla osudu v provedení liberecké a českobudějovické opery. Opavský soubor uvede Donizettiho Lucii z Lammermooru a olomoucká opera Smetanova Dalibora rovněž s aktualizovaným libretem od Pavla Drábka.

V rámci festivalu se uskuteční dvě premiéry, Brittenova Smrt v Benátkách ve Státní opeře a Ogaři Jaroslava Křičky v inscenaci Dětské opery Praha. Festivalový program doplní novinky mladých tuzemských autorů, setkání s tvůrci a další akce. Závěr bude patřit galakoncertu sopranistky Simony Houdy-Šaturové s áriemi mistrů belcanta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám