Hlavní obsah

Pop-artové filmy Andyho Warhola jsou ke shlédnutí v pražském Rudolfinu

– PRAHA
Právo, far

V pražské Galerii Rudolfinum byla ve čtvrtek 29. ledna zahájena výstava s názvem Andy Warhol – Motion Pictures, s podtitulem Experimentální filmy ze 60. let. Do 5. dubna se tak představí dvacítka černobílých němých filmů amerického umělce, známého jako král pop-artu.

Článek

„Filmy jsou velmi důležitou částí Warholova díla, jsou udělány a viděny z pozice vizuálního umělce, to znamená, že Warhol vychází z estetiky obrazu, nikoli z estetiky kinematografie,“ řekl Právu ředitel galerie Petr Nedoma.

Snímky, jejichž délka se pohybuje od několika minut až po několik hodin, jsou promítány na obřích plochých obrazovkách. Jde o „řez“ z Warholovy filmové tvorby, nechybí kultovní Spánek (1963), který trvá 5:21 minuty, ani slavný Polibek. Vytrvalci si přijdou na své nejdelším filmem výstavy Empire (1964, více než 8 hodin).

Méně vytrvalí mohou sledovat rozpačitého herce Dennise Hoppera, čištění zubů Jane Holzerové nebo Susan Sontagovou, jak si zkouší brýle. Warhol také zachytil zpěváka Lou Reeda nebo malíře Salvadora Dalího.

Reklama

Související články

Katastrofy a polévky Andy Warhola

Slavné tisky jako Marylin Monroe, dvojportrét Jacqueline Kennedyové nebo vůdce Maa, představuje do konce října tématická výstava legendy pop artu, Andy Warhol:...

Výběr článků

Načítám