Hlavní obsah

První díly Švejka na CD vyjdou 2. března

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První tři 2CD s vyprávěním z nejslavnějšího českého románu Osudy dobrého vojáka Švejka v podání herců Josefa Somra, Bohumila Klepla a Petra Nárožného odstartují 2. března desetidílnou sérii vydavatelství Popron Music.

Článek

"V září na tuto sérii navážou čtyři komplety 2CD s herci Miroslavem Donutilem, Václavem Postráneckým, Václavem Vydrou a Arnoštem Goldflamem. Následně na trh přijdou poslední tři komplety 2CD s herci Rudolfem Hrušínským, Martinem Dejdarem a Pavlem Zedníčkem," říká Eva Laštovičková z Popronu.

Celkem se na náročném projektu podílí deset herců, na jedno CD se vejde přibližně sedmdesát až osmdesát minut a celkem vyjde deset 2CD.

Josef Somr čte první Švejkův příběh. Se Švejkem projdeme hospodou U Kalicha se známým sprosťákem hostinským Palivcem, policejní ředitelství, blázinec i vojenský špitál, kde simulanty léčí klystýrem a aspirinem. 

Bohumil Klepl načetl druhou Švejkovu příhodu, kdy se Švejk stává pucflekem u polního kuráta Katze. Petr Nárožný nás provází třetí Švejkovou epizodou - službou u nadporučíka Lukáše.

HERCI O PRÁCI NA ŠVEJKOVI

Petr Nárožný: „Jsem rád, že jsem jeden z deseti, kteří se v tomto projektu objeví. Možná to bude dokument této doby, jací jsme byli a jak jsme viděli Švejka“

Bohumil Klepl: „Feldkurát Katz je velká figura. V něčem mi připomíná některé současné politiky. Když mluví na kazatelně, ty jeho monology se dost podobají právě některým jejich výrokům“.

Josef Somr: „Vzhledem k tomu, že je mluvené slovo v mém životě poslední umělecká disciplína, které se snažím a mám sílu věnovat, jsem velice rád, že se audioknihy stávají stále více nejen potřebné, ale i oblíbené. Doufám, že to této společnosti vydrží a že budu mít ještě možnost být nějakou dobu u toho“

O hudební doprovod se postaral dirigent a skladatel Petr Mandel. „Za ústřední melodií, kterou se otevírá každé dvojcédéčko, zvolil autor hudbu dobovou píseň o generálovi a dvou vojenských pánech, kteří vojnu započali ric, pic, bum. Nevím, zda o tom věděl, nebo jestli to byla intuice, ale tato melodie byla Haškovou nejoblíbenější písničkou, na kterou - pravda, podle svědků, velice falešně – s chutí notovával na svých čundrech improvizované texty“, dodává režisér Dimitrij Dudík.

Reklama

Související témata:

Související články

Švejk jako divadelní hra se zpěvy

Herec Václav Postránecký se pustil do Švejka jako scenárista a režisér nové "veselohry se zpěvy". Premiéra s Daliborem Gondíkem v hlavní roli se chystá...

Josef Somr namluví Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka vyjdou na 20 CD v podání deseti předních českých herců. V těchto dnech začal nahrávat svou četbu Josef Somr, štafetu předá svým...

Švejk jako maturitní otázka

Pražské Divadlo Hybernia uvedlo Haškova Švejka jako veselohru se zpěvy. Autor divadelní adaptace a režisér Václav Postránecký v programu slibuje vyvázanost...

Výběr článků

Načítám