Hlavní obsah

Odešla další rocková legenda, Billy Powell z Lynyrd Skynyrd

Novinky, Stanislav Dvořák

Klávesista skupiny Lynyrd Skynyrd Billy Powell zemřel 28. ledna na Floridě na infarkt. Bylo mu 56 let. Podílel se na mnoha proslulých hitech včetně nejslavnějšího Sweet Home Alabama (1974), který zazněl v desítkách amerických filmů i v reklamách. Řada muzikantů ho dodnes hraje a předělává.

Článek

Powell těsně před smrtí volal na policii a řekl, že má problémy s dýcháním. Záchranáři se ho snažili na místě resuscitovat, ale po hodině byl prohlášen za mrtvého. Skupina zatím odvolala nejbližší koncerty v USA, letos by mělo vyjít i nové studiové album.

Nejslavnější písní, kterou Powell nahrál, je nepochybně Sweet Home Alabama. Vyšla na druhé desce Lynyrd Skynyrd Second Helping v roce 1974. Skupina je díky ní často spojována se státem Alabama, ale ve skutečnosti odtud nikdo ze zakládajících členů nepocházel, byli z Floridy.

Známá melodie provázela např. hollywoodské filmy Forrest Gump, Pravdivá romance, Con Air, Osmá míle, Sexbomba od vedle nebo Texaský masakr motorovou pilou. Řada skupin nahrála vlastní verze skladby, zazpívali si ji dokonce i ruští Alexandrovci. Naposledy využil podstatnou část její melodie americký zpěvák Kid Rock ve své písničce All Summer Long.

Oceňované jsou také skladby Free Bird, Tuesday's Gone, Gimme Three Steps, Simple Man, The Ballad of Curtis Loew, The Needle And The Spoon a Call Me The Breeze.

Hráli všude kromě ČR

Prehistorie Lynyrd Skynyrd sahá až do roku 1964, kdy parta školáků (Ronnie Van Zant, Allen Collins a Gary Rossington) dala dohromady soubor The Noble Five, který se postupně snažil napodobovat Yardbirds a Rolling Stones, ale také původní jižanské blues.

Studentská kapela ještě několikrát změnila jméno, až se roku 1970 ustálila na Leonard Skinnerd, později zkomolené na Lynyrd Skynyrd, což byla narážka na jejich učitele, který neměl v oblibě hochy s dlouhými vlasy.

V sedmdesátých letech se skupina konečně proslavila a začala být kritiky považována za jednu z nejlepších amerických kapel. Následovala velká turné, slibnou kariéru však přerušila letecká havárie v roce 1977, při níž část členů zahynula. Powell tehdy děsivý pád letadla přežil.

Po deseti letech se Lynyrd Skynyrd znovu objevili v pozměněném složení na pódiu a koncertují dodnes. V roce 2006 vstoupili do americké Rock´n´rollové síně slávy. Ačkoliv skupina patří k nejvýznamnějším v historii rocku, v ČR nikdy nehrála.

Reklama

Výběr článků

Načítám