Hlavní obsah

Polovina Česka pokryta digitálním signálem ČT

Právo, jp

Více než 58 procent obyvatel repoubliky a 50 procent území je již pokryto digitálním signálem čtyř programů České televize. ČT se tím stala vůdcem digitálního vysílání u nás. Na středečním jednání Rady ČT to uvedl šéf digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ve čtvrtek 30. dubna minutu před půlnocí vypne analogový vysílač ČT jedničky na Žižkově

Článek

ČT zřidila na webové stránce www.digict.cz ohlašovnu poruch digitálního televizního příjmu. Od loňského listopadu na ni přišlo 598 hlášení, z nichž 60 procent se týká antén. Nejvíce hlášení je z Prahy (Vinohrady, Praha 10, Žižkov a Malá Strana), Středočeského, Jihomoravského a Severomoravského regionu (hlavně Opavsko).

Letos čeká veřejnoprávní televizi další „velký digitalizační třesk“. „Ve čtvrtek 30. dubna minutu před půlnocí vypínáme analogový vysílač ČT jedničky Praha–Mahlerovy sady (Žižkov), posledního září ČT jedničku v Chebu, Jáchymově, Plzni a 30. října Cukrák u Prahy a Votice. Termíny budeme držet stůj co stůj,“ informoval Hanuš.

V rámci přechodu na digitální vysílání zakoupila ČT nejmodernější přenosový vůz, který použije na přenosy z únorového MS v lyžování v Liberci, kde je ČT výrobcem signálu i pro zahraniční televizní společnosti. Ředitel techniky Rudolf Pop poznamenal, že vůz stál mnohem méně než 200 miliónů korun, o kterých psala některá média. Přesnou cifru ale prozradil nechtěl.

Brno mírně ve zpoždění

Rada též projednávala postup výstavby nového studia v Brně. „Dochází k jedinému skluzu oproti harmonogramu, a sice smluv na koupi pozemku,“ prohlásil předseda dozorčí komise Rady ČT Ladislav Kozák. Reagoval tím na písemnou připomínku radního Dobromila Dvořáka, který by uvítal urychlení výstavby. Tu ČT řeší zhruba už od roku 2006.

„Situace na mě působí dojmem, že vedení ČT postupuje málo energicky a snad ani nemá skutečný zájem, aby bylo v Brně nové studio vybudováno,“ napsal Dvořák svým kolegům v radě. Nikdo se ale k němu nepřidal.

V televizi loni vzrostla průměrná mzda na základě zákona č. 483/91. Činí 32 934 Kč. Veřejnoprávní televize zaměstnává 2881 pracovníků. Polepšili si i radní. Předseda bere od 1. ledna 41 900, místopředsedové 34 tisíc a radní 26 400 korun.

Reklama

Související články

Přibývá digitálních TV přijímačů

Možnosti příjmu digitálního televizního signálu se v Česku rozšiřují. Ukázaly to výsledky průzkumů STEM pro zpravodajskou digitální televizi Z 1 konaných...

Výběr článků

Načítám