Hlavní obsah

V pražském Platýzu budou k vidění díla Jana Saudka a jeho dcery Marie

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské galerii Platýz na Národní třídě budou od pátku 30. ledna k vidění obrazy a fotografie Jana Saudka a jeho dcery Marie Havlenové-Saudkové. Jan Saudek v Café baru Platýz představí také několik nových portrétů známých osobností vzniklých v posledních letech.

Článek

Mezi fotografiemi uvidíme tváře z Národního divadla, jako jsou Miroslav Donutil, Frantisek Němec, Richard Krajčo. Dalšími portrétovanými byli také Iva Frühlingová, Jana Kirschner, Petr Hapka & Michal Horáček či sportovci z Dukly (Štěpánka Hilgertová, David Kostelecký, Roman Šebrle).

Jan Saudek maluje už více než padesát let. Tenkrát prý „čmáral“, protože ho to bavilo. Dnes ho to sice stále baví, ale také maluje pro svou obživu a hlavně – jak říká – několika hladových krků, jež má kolem sebe. 

„Je to dojemná snaha napodobit skutečnost tak, jak ji vidíme fotografickým přístrojem. K hyperrealismu to má daleko, poněvadž špatně vidím, jsem líný a nevypracovávám to dost pečlivě,“ řekl Jan Saudek o svých obrazech.

Saudkova dcera Marie Havlenová začala malovat před šesti lety, ktrátce poté, co se jí narodil jeden ze tří synů. K tomu, proč začala s malováním, sdělila: „Asi proto, že maloval Jeníček. Nějaký čas jsem malbu studovala na škole, ale vždycky jsem toužila, aby mne ji naučil on. Jenže Jeníček nebyl stále k mání. Tak jsem se do toho nakonec pustila sama."

Reklama

Související články

S Janem Saudkem ani do pekla, ani do nebe

Na první pohled to vypadá jako šťavnaté mediální sousto. Slavný i prostořeký fotograf Jan Saudek, jenž na sebe veřejně upozorňuje nejen fotografiemi,...

Jak bydlí fotograf a výtvarník Jan Saudek

Fotograf Jan Saudek do svých čtyřiasedmdesáti let vystřídal nejednu adresu, postavil dva domy (a nechal je předchozí partnerce Sáře), zvelebil chalupu a nyní...

Výběr článků

Načítám