Hlavní obsah

Českého lva poprvé dostanou i dokumentární filmy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech hledání pravidel ocení Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) při letošních cenách Český lev také domácí dokumentární tvorbu, oznámil ředitel akademie Petr Vachler.

Článek

„Skleněnou plaketou se vrátíme ke zhodnocení dokumentů z let 1993–2007, loňské filmy budou oceněny na hlavním večeru 7. března v pražské Lucerně,“ řekl Vachler a dodal, že tři nominované snímky budou spolu s nominacemi v hrané tvorbě vyhlášeny již tento pátek.

V soutěži o výroční ceny za rok 2008 je 26 celovečerních hraných filmů a 12 dokumentů. Na nominačním večeru budou předány Ceny kritiky, v hrané tvorbě jsou na prvních třech místech (abecedně) Karamazovi (Petr Zelenka), Tobruk (Václav Marhoul) a Venkovský učitel (Bohdan Sláma), v dokumentární Česká RAPublika! (Pavel Abrahám), Občan Havel (Pavel Koutecký, Miroslav Janek) a René (Helena Třeštíková).

Nominace ve stylu Mamma Mia!

Nominace bude moderovat Ester Kočičková a Iva Pazderková, přičemž večer bude probíhat v rytmu skupiny ABBA. „V rámci Českého lva se uděluje Cena Magnesia pro nejlepší zahraniční film, a protože považuji snímek Mamma Mia! za jeden z nich, řekl jsem si, že když mohl zpívat Pierce Brosnan, proč by nemohla Ester Kočičková,“ řekl Vachler a dodal, že hledali k tmavovlásce Kočičkové „blbou blondýnu“ a našli ji v Ivě Pazderkové. Na cenu jsou ovšem nominovány filmy Až na krev, Katyň a Tahle země není pro starý.

Moderátory hlavního večera budou otec a dcera Polívkovi a celý večer bude koncipován v rodinném stylu – České lvy budou předávat různě kombinované rodinné dvojice, kde oba pracují ve filmové branži.

„Jsem rád, že budu moderovat s Aničkou,“ řekl Boleslav Polívka a dodal: „Rádi spolu žertujeme v pozitivním duchu, vídáme se teď častěji než v jejím dětství, takže to beru i jako další setkání dcery s otcem. Má to i tu výhodu, že když večer nevyjde podle mých představ, mohu to svést na Aničku, a když dopadne dobře, může dcera tatínka pěkně pochválit.“

Ceny Český lev se udělují od roku 1993, akademie má nyní 182 členy. Na březen se připravuje hlasování o přijetí dalších členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám