Hlavní obsah

Festival Sundance vyhrál film o negramotné holce

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu skončil v Park City festival nezávislých filmů Sundance, který se konal v údajně jediném městě amerického státu Utah, kde si lze koupit pivo. Po třech letech se na vítězi přehlídky mezi hranými snímky opět shodli jak diváci a divačky, tak porota. Zvítězilo drama režiséra Lee Danielse Push: Based on the Novel by Sapphire, které vypráví o nadváhou trpící, negramotné mladičké dívce z Harlemu 80. let.

Článek

Drama režiséra Lee Danielse Push: Based on the Novel by Sapphire vypráví o nadváhou trpící, negramotné mladičké dívce z Harlemu 80. let, která je už podruhé těhotná a kterou vyzvou, aby začala chodit na speciální školu, jež snad změní její život. Ve filmu, jenž je adaptací románu spisovatelky Sapphire, se mihne i zpěvačka Mariah Carey.

Mezi dokumenty už se porota a obecenstvo neshodly

Mezi dokumenty už se porota a obecenstvo neshodly. U odborníků zvítězil snímek We Live in Public, který zkoumá očima počítačového pionýra Joshe Harrise (přezdívá se mu Warhol sítě) dopad internetu na naši společnost.

Naopak divákům se nejvíce líbil dokument The Cove. Ten pojednává o snahách aktivistů zabránit tajnému zabíjení delfínů v jedné japonské zátoce. Film natočil Louie Psihoyos, bývalý fotograf časopisu National Geographic.

Letošní, pětadvacátý ročník Sundance, kterému šéfuje herec Robert Redford, provázely obavy, zda se ho nedotkne finanční krize. Nakonec se ale nenaplnily, podle agentury Reuters se prodalo více vstupenek než loni, promítnuto bylo opět na 120 snímků.

Úspěšnou pouť zde začalo mnoho snímků

Festival se zaměřuje především na malé nezávislé snímky a pomáhá jim dostat se na světlo. V americkém Park City začaly v minulosti svou veleúspěšnou pouť například filmy Záhada Blair Witch, El Mariachi, Little Miss Sunshine, Gauneři nebo Sex, lži a video.

Impuls svým kariérám zde dali režiséři jako Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Steven Soderbergh či Jim Jarmusch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám