Hlavní obsah

Cenu Vladislava Vančury získal režisér Helge, zvláštní cena pro film Karamazovi

Režisér Ladislav Helge převzal v sobotu v berounském kině Mír cenu Vladislava Vančury. Za celoživotní tvůrčí a mravní přínos české kinematografii mu ji udělil Český filmový a televizní svaz FITES. Kromě toho bylo uděleno dalších devět cen a čestných uznání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Režisér Petr Zelenka (vpravo) a jeho herci z Karamazových: Michaela Badinková, Lenka Krobotová a Radek Holub

Článek

Osmdesátiletý Helge jako režisér debutoval v roce 1957 filmem Škola otců, mezi jeho další snímky patří třeba Stud nebo Velká samota. Patnáct let také pracoval jako režisér v Laterně Magice. Vančurovu cenu už získali například Pavel Koutecký, Jan Švankmajer, Jiří Menzel, František Vláčil, Jiří Krejčík, Věra Chytilová nebo Arnošt Lustig.

Svaz FITES vyhlásil i držitele výročních cen Trilobit za původní díla domácí filmové a televizní tvorby. Za autorské dokumenty Ghetto jménem Baluty a Suchá hora na cestě do Evropy dostal Trilobita Pavel Štingl. Podle porotců sahají oba dokumenty ke kořenům osudů, existence a emocí lidí, ovšem každý jinak a v jiném historickém kontextu.

Držitelem třetího Trilobita se pak stal Marián Polák za autorský dokument Živý obraz lepšího světa jako svědectví o hlubokém sepětí člověka a přírody a o schopnosti neotřele a svobodně reflektovat minulý i současný svět. Zvláštní cenu poroty získal herecký soubor filmu Petra Zelenky Karamazovi, inspirovaného inscenací Dejvického divadla, za sugestivní ztvárnění Dostojevského postav.

Čestná uznání dostali Bohdan Sláma jako autor námětu, scénáře a režisér filmu Venkovský učitel a Jaroslava Havettová, Jaromír Gal a Bára Dlouhá za výtvarně nápadité a vtipné animované večerníčky Gogo a Figi. Uznání získalo i ostravské studio České televize za koncepční dokumentární tvorbu, cílevědomě akcentující tematiku osudů a příběhů lidí v mezních situacích, zejména za nacistické a komunistické represe, ale i dnes. FITES ocenil rovněž televizi Nova za cyklus Soukromé pasti a za popularizaci studentské tvorby v pořadu Noc filmových nadějí.

Nezávislá organizace pracovníků v audiovizi FITES vznikla v roce 1965. Na začátku takzvané normalizace byla o pět let později zakázána, činnost obnovila v roce 1990. V čele je herec a moderátor Jan Kraus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám