Hlavní obsah

Nominace na Oscara pro Benjamina Buttona i Milionáře z chatrče

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Oscara za nejlepší film byly ve čtvrtek nominovány snímky Milionář z chatrče, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Duel Frost-Nixon, Milk a Předčítač. Podivuhodný případ Benjamina Buttona celkově vítězí s počtem 13 nominací včetně nejvýznamnějších kategorií, jako jsou režisér (David Fincher), herec v hlavní roli (Brad Pitt) a herečka ve vedlejší roli (Taraji P. Hensonová).

Článek

Na Oscara za mužský herecký výkon v hlavní roli byli nominováni Richard Jenkins (The Visitor), Sean Penn (Milk), Mickey Rourke (The Wrestler), Brad Pitt a Frank Langella (Duel Frost-Nixon). 

V ženské kategorii jsou to herečky Kate Winsletová (Předčítač), Anne Hathawayová (Rachel Getting Married), Meryl Streepová (Pochyby), Angelina Jolie (Výměna) a Melissa Leová (Frozen River).

Za výkony ve vedlejších rolích jsou nominováni herci Heath Ledger (Temný rytíř),  Josh Brolin (Milk), Michael Shannon (Nouzový východ), Robert Downey Jr. (Tropická bouře) a Philip Seymour Hoffman (Pochyby). Z hereček mají šanci Penelope Cruzová (Vicky Cristina Barcelona), Amy Adamsová (Pochyby), Viola Davisová (Pochyby), Taraji P. Hensonová (Podivuhodný případ Benjamina Buttona) a Marisa Tomeiová (The Wrestler).

Dev Patel a Freida Pintová ve filmu Milionář z chatrče

V kategorii režisérů budou o Oscara soutěžit David Fincher (Podivuhodný případ Benjamina Buttona), Danny Boyle (Milionář z chatrče), Gus Van Sant (Milk), Ron Howard (Duel Frost/Nixon) a Stephen Daldry (Předčítač).

Pokud jde o původní scénáře, jsou ve hře filmy V Bruggách, WALL-E, Frozen River,  Milk a Happy-Go-Lucky. V kategorie adaptovaných scénářů se utkají filmy Milionář z chatrče, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Duel Frost-Nixon, Předčítač a Pochyby.

Mezi animovanými filmy si nominace odnesly WALL-E, Kung Fu Panda a Bolt. Oscary se budou udělovat 22. února v hollywoodském Kodak Theatre.

Vítězí příběhy chudých a utlačovaných 

Dev Patel (vlevo) ve filmu Milionář z chatrče

Milionář z chatrče získal už při udělování Zlatých glóbů ocenění za nejlepší drama, režii, za scénář a za původní hudbu. Hrdinou filmu je Ind Jamal Malik, který pochází z bombajského slumu. Přesto dokáže to, co se před ním nepovedlo ani váženým doktorům či učitelům - v indické mutaci vědomostní soutěže Chcete být milionářem? zodpoví otázku za deset miliónů rupií.

Upoutávka na film Milionář z chatrče (v kinech od 26.2.2009)Autor: Bontonfilm

Malik je však vyslýchán policií pro podezření z podvodu. Vypráví proto nekompromisním policistům svůj životní příběh, z něhož nejen výplývá, odkud zná odpovědi na položené otázky, ale odkrývají se v něm i kruté okamžiky jeho dětství.

Sean Penn ve filmu Milk

Ve filmu Milk režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie. Za svou sexuální orientaci zaplatil tím nejcennějším, co člověk má - životem.

Upoutávka na film Milk (v kinech od 12.2.2009)Autor: Milk

Film Podivuhodný případ Benjamina Buttona vychází z povídky Francise Scotta  Fitzgeralda. Vypráví o sympatickém padesátníkovi Benjaminu Buttonovi, který je se svým životem spokojený a navíc se nedávno zamiloval do třicátnice Daisy.

Brad Pitt a Cate Blanchettová ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Hlavní hrdina však místo stárnutí začíná mládnout, což se mu nejdřív líbí, ale postupem času obrátí. Protože prožívat svůj život v opačném směru a mládnout vedle své pozvolna stárnoucí lásky, to není úplně normální.   

Upoutávka na film Podivuhodný případ Benjamina Buttona (v kinech od 5.2.2009)Autor: Warner Bros

Duel Frost Nixon je politickým dramatem o bývalém americkém prezidentovi Richardu Nixonovi, který jako jediný obyvatel Bílého domu rezignoval na svůj úřad, aby se vyhnul hrozícímu odvolání kvůli aféře Wategate. Jeho hlavním soupeřem je populární televizní moderátor David Frost, který se ho snaží v televizi dostat na kolena.

Reklama

Výběr článků

Načítám