Hlavní obsah

Kolaps fondu kinematografie může ohrozit výrobu nových filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkční období členů Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie končí k 31. březnu a jejich nástupci stále nebyli jmenováni. Hrozí, že se už na jaře zastaví udílení podpor na tvorbu a výrobu nových českých filmů, propagaci české kinematografie, na distribuci hodnotných snímků i technický rozvoj a modernizaci kin či studií.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podle internetových stránek ministerstva kultury rozdělil fond v roce 2006 155 miliónů korun, o rok později 207 miliónů a vloni 306,5 miliónu korun.

Článek

"Přitom má současná rada fondu, která má být ze zákona třináctičlenná, pouze sedm členů," řekl novinářům předseda rady Miroslav Zelinský, který si fungování kinematografie bez tohoto orgánu neumí představit.

"Během dvou let jsme učinili několik pokusů navrhnout parlamentu nové členy rady. Naposledy byla volba loni na jaře, ovšem ani jeden z navržených kandidátů nezískal potřebný počet hlasů. Poté, co asociace a profesní organizace zaktualizovaly navržené zástupce, došlo na ministerstvu k jednání se zástupci poslaneckých klubů o přijatelných jménech pro naši politickou reprezentaci," řekla novinářům vrchní ředitelka ministerstva kultury Jana Vohralíková.

Poslední aktivitou bylo podle ní zářijové setkání předsedů parlamentních klubů s ministrem Václavem Jehličkou, který je žádal o konsensus v souvislosti s hrozícím nebezpečím. "Opakovaně jsme se snažili v parlamentu dostat tento bod k hlasování, ale nepodařilo se to," dodala Vohralíková s tím, že věc by mohla být projednána na únorové schůzi.

Podle internetových stránek ministerstva kultury rozdělil fond v roce 2006 155 miliónů korun, o rok později 207 miliónů a vloni 306,5 miliónu korun. Se zhruba stejnou částkou počítá i pro tento rok. Všechny podpory přiděluje formou účelové dotace; u výroby a distribuce filmů počítá se svým podílem na případných příjmech jednotlivých projektů.

Obvyklé příjmy fondu z prodeje starých barrandovských filmů a poplatků jedné koruny ze vstupenek do kin navýšily v posledních letech dvě vládní dotace v celkové výši 200 miliónů korun. Dalších 150 miliónů získává fond po dobu přechodu na digitální vysílání z reklam České televize. Na vzniku filmů se finančně podílejí i soukromí producenti a také televize; další finance mohou plynout například od evropského fondu Eurimages.

Reklama

Výběr článků

Načítám