Hlavní obsah

První letošní aukce začíná Braquem

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve velkém sále pražského Žofína se v neděli uskuteční první letošní aukce obrazů a její největší atrakcí bude prodej nádherného zátiší, které namaloval klasik francouzské malby Georges Braque, který byl společně s Picassem zakladatelem kubismu.

Článek

Obraz nazvaný Ovoce, džbán a dýmka vznikl mezi lety 1924– 1928, byl zastoupen na umělcově retrospektivě v Paříži v roce 1951 a dostal se i na výstavu v Americe do Philadelphia Museum of Art. Jeho vyvolávací cena je stanovena na 9,8 miliónu Kč.

Nedělní dražbu pořádá firma 1. Art Consulting Brno–Praha a její majitel Jiří Rybář pro Právo o Braqueovi řekl: „U drahých obrazů je vždy otázkou, zda se prodají nebo ne. Je to ale velmi kvalitní dílo, takže doufáme, že v neděli najde svého kupce.“

Malba na dřevěné desce podle jeho informací pochází z majetku jednoho z bohatých moravských sběratelů, který si ji koupil před několika lety na aukci v západní Evropě.

Aukce na Žofíně

1. Art Consulting Brno–Praha je jednou z mála společností, která má v Česku největší zkušenosti s prodejem velikánů světového umění. Loni vydražili obraz Oskara Kokoschky Londýn – Chelsea Reach za 19,5 miliónu.

Aukce na Žofíně už tradičně nabídne i klasiky českého moderního umění, nejzajímavější mezi nimi je obraz nazvaný Na stráni od Josefa Čapka nabízený za 2,8 miliónu, Zátiší s lucernou od Emila Filly za 1,6 miliónu a imaginativní obraz Josefa Šímy V pohybu za 2,1 miliónu Kč. Celkově se v neděli odpoledne budou dražit umělecká díla s vyvolávací cenou přesahující 34 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výtvarník David Černý rozdělil Unii

Ve čtvrtek se má plně rozpohybovat a rozzářit obří výtvarný objekt s názvem Entropa, který v budově Rady Evropské unie v Bruselu od pondělí instaluje výtvarník...

Výběr článků

Načítám