Hlavní obsah

Neil Young a soulová legenda Booker T vydají společné album

Novinky, Stanislav Dvořák

Dvě americké legendy z šedesátých let se spojily při práci na albu Potato Hole, které vyjde na jaře. Neil Young bude hrát na kytaru na sólovce Bookera T, kdysi hvězdy významného labelu Stax.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Neil Young

Článek

Booker T kromě Younga, který hraje v devíti písních, spolupracuje i s mladou skupinou Drive-By Truckers, která byla založena teprve v roce 1996. Pochází z amerického státu Georgia a její tvorba je mimo jiné ovlivněna jižanským rockem a country.

Deska Potato Hole by měla vyjít 20. dubna a jde o Bookerův první studiový počin za dvacet let. Produkoval ji společně s Robem Schnapfem, pracovali na ní na podzim v Georgii a Kalifornii.

Booker T se proslavil v šedesátých letech se skupinou The MGs u gramofonové firmy Stax, která se stala symbolem tzv. jižanského soulu. Jejich poslední album The Way It Should Be vyšlo v roce 1994.

Stax byl proslulý syrovějším a tradicionalistickým zvukem, který byl bližší starému blues a gospelu, a někdy bývá považován za protiváhu slavného Motownu, který táhnul soul a funk spíše do středního proudu. Stax před lety zanikl, ale roku 2007 se značky chopil nový majitel Concord Music Group a hodlá přijít na trh s novými interprety.

Reklama

Výběr článků

Načítám