Hlavní obsah

Mezi zklamanými žadateli o granty je i Společnost Franze Kafky

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští radní v úterý akceptovali návrh expertů, jak pro letošní rok rozdělit kulturní granty. S poskytnutím většiny finančních prostředků ještě musejí souhlasit zastupitelé. Celkem má jít na granty pro pražskou kulturu necelých 130 miliónů korun.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pražský radní pro kulturu Milan Richter

Článek

Podle zainteresovaných se radní po zkušenosti s rozezlenými umělci a s peticí Za Prahu kulturní rozhodli neriskovat nový střet. Radní pro kulturu Milan Richter (ODS)  tvrdil, že nejde o politické rozhodnutí.

Granty na základě subjektivního bodového hodnocení totiž vybírala externí odborná komise a radní to odkývali. „Pokud je někdo nespokojen, musí se obrátit na grantovou komisi,“ řekl Richter.

„Grantová komise je složená skutečně z odborníků, které navrhli experti. A pro mě to je samozřejmě záruka toho, že budou schopni třeba neúspěšným žadatelům vysvětlit, proč grant nedostali nebo proč nedostali vyšší grant,“ přesouval radní odpovědnost na jiné.

Společnost Franze Kafky nic nedostane

Podle Richtera kvůli názoru sboru expertů letos z grantů na kulturu nedostane nic třeba Společnost Franze Kafky. Místopředsedou této společnosti je europoslanec Vladimír Železný, čestným předsedou spisovatel Arnošt Lustig. Společnost od roku 2001 uděluje mezinárodní literární Cenu Franze Kafky.

Rada naopak souhlasila třeba s dotacemi divadlům Semafor a Bez zábradlí, klubům Rock Café a Roxy. Na finanční podporu se může těšit také Pražská komorní filharmonie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků nebo festivaly Jeden svět, Struny podzimu, Respect plus 2009 a Svatováclavské slavnosti.

Střet tanečních zájmů

Velkou pozornost včera Richter věnoval údajnému střetu zájmů dvou členek grantové komise, které jsou expertkami na tanec. I tisková zpráva magistrátu mluví o střetu zájmů Ivanky Kubicové a Jany Návratové, které podle Richtera měly rozhodovat o grantech pro projekty, v nichž působí. Konkrétně jde o festival Tanec Praha a o sdružení Vize tance.

„Nám jde pochopitelně o maximální čistotu celého procesu rozdělování finančních prostředků a nemůžeme si dovolit jakékoli pochybnosti o tom, že je tady možnost, že by docházelo k nějakému klientelismu, případně ovlivňování celého řízení ve prospěch konkrétních žadatelů,“ tvrdil Richter.

„Občas se prostě stane to, že u některých žádostí některý hodnotitel může být ve střetu zájmů. To problém není, stává se to samozřejmě na radě, na zastupitelstvu, nicméně je potřeba ten střet zájmů ohlásit, což se nestalo, a nehodnotit ten projekt,“ usoudil Richter.

Korektní řešení

Radní se ale podle Návratové nakonec zachovali korektně. „Myslím si, že se rozhodli neriskovat další projevy nevole,“ řekla Návratová s tím, že radní akceptovali argumentaci umělců. Podle ní obvinění ze střetu zájmů muselo být výsledkem toho, že si dal někdo hodně velkou práci. „Nemohu se zbavit podezření, že bylo to obvinění vůči profesorce Kubicové a vůči mně skutečně účelové,“ dodala.

Návratová a Kubicová podle organizátorky festivalu tanec Praha Yvony Kreuzmannové v žádném střetu zájmů jako dobrovolné a neplacené členky odborné poroty být nemohly.

Tanec Praha s městem bojoval o dotace už loni a dostal jen zlomek toho, co žádal. Letos by to podle Kreuzmannové snad mělo být lepší. „Pan primátor mi osobně slíbil, že finanční situace festivalu by se měla v únoru vyřešit, jak navrhuje grantová komise,“ řekla Právu Kreuzmannová.

Přesto lze podle Richtera ještě čekat změny. „Grantový systém pro rok 2009 byl tzv. provizorní, protože poradní sbor expertů nebyl schopen nalézt optimální systém, který by mohl fungovat,“ řekl radní s tím, že do června má sbor navrhnout nový systém.

Kolik Praha letos navrhuje na kulturu*
OborPožadovánoNavrženo radou
Divadlo134,440,8
Hudba70,729,4
Tanec35,114,8
Výtvarné umění91,920,5
Literatura5,52,4
Audiovizuální umění11,35,8
Ostatní41,213,7
Vyřazené projekty9,60
Celkem400,1127,4

Pozn.: * v miliónech korun

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám