Hlavní obsah

Febiofest se potýká s krizí, ale slibuje Wenderse

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Především o finanční krizi se mluvilo ve středu na pražské tiskové konferenci filmového festivalu Febiofest. Festival podle svého zakladatele Fera Feniče přišel o významné sponzory a má zhruba o polovinu peněz méně než minulý rok. Hostem festivalu, který v Praze proběhne 26. března až 3. dubna 2009 a pak se přesune do regionů, by měl být režisér Wim Wenders, který natočil např. Buena Vista Social Club nebo Nebe nad Berlínem.

Článek

Letos se uskromní propagace a možná se zcela zruší oblíbený Music Fest, který navštěvovaly tisíce především mladých lidí. Hudební program podle Feniče představuje náklady v řádech miliónů. V minulosti nabídl řadu nadějných mladých kapel z oblasti world music, rocku a alternativy.

"Z Music Festu se stal svým způsobem fenomén, mně by to bylo strašně líto, ale budeme muset okleštit vše mimo filmové sály... Do tohoto ročníku vstupujeme přibližně s polovičním rozpočtem než před rokem, přesto se budeme snažit to udělat co nejdůstojněji, nemělo by to ovlivnit program," řekl Fenič.

"Aby toho nebylo dost, tak Česká televize se rozhodla s námi nespolupracovat. Mezi Febiofestem a Českou televizí neexistoval ani náznak nějakého konfliktu nebo problému. Přesto mi Česká televize na můj dotaz odpověděla, že se soustředí na festivaly ve Zlíně a v Karlových Varech," dodal.

ČT překvapena, jednání prý ještě neskončila

Zástupci České televize se však Feničovu vyjádření diví. "Česká televize je překvapena vyjádřením pana Feniče, protože oficiální jednání o možné spolupráci ještě neskončila. ČT dala panu Feničovi návrh podmínek, za kterých bude ráda na Febiofestu spolupracovat, ale dosud jsme neobdrželi žádnou reakci. Zdráháme se proto uvěřit, že by pan Fenič ukončil jednání vzkazem přes média. Vyčkáme tedy na oficiální stanovisko zástupců Febiofestu," řekl ve středu novinkám tiskový mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Není jisté, jestli Febiofest dostane nějakou podporu od Prahy, v rámci možností mu pomáhá městská část Praha 5. Organizátoři také spoléhají na možnou pomoc od ministerstva kultury.

Cena za nejhorší film se vrací

Festival letos v závěru udělí nejen Hlavní cenu a Ceny české kritiky Kristián v kategoriích hraný, animovaný a dokumentární počin. Kritici udělí také cenu pro nejhorší film roku. Dříve se podobná cena udělovala v rámci Českého lva, ale organizátoři ji zrušili. Podle Feniče taková cena v Česku chybí.

Ředitel programu Štefan Uhrík uvedl, že v tomto bodobí je ještě brzy hovořit o programu konkrétně. Z hlediska kvantity bude prý stejný jako loni: "Zase se zaměřujeme na nové filmy, na hrané filmy, většina filmů bude z roku 2008. Hledáme zajímavé osobnosti. Až bude týden před festivalem, budu moci říct - tito lidé přijedou."

Jisté je, že retrospektivní okénko bude věnováno francouzské nové vlně. K vidění by měly být i méně známé filmy, ve kterých hrají známí herci.

Febiofest i letos počítá s diváckou porotou. Zájemci o členství se mohou hlásit na www.febiofest.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám