Hlavní obsah

V Praze se 5. února bude manifestovat za Kaplického blob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Projekt budovy Národní knihovny nedávno zesnulého architekta Jana Kaplického podpoří manifestace, která se bude v Praze konat 5. února. Za iniciativu Demokracie staví to ve středu oznámil Jan Libíček. Přesné místo pořadatelé, kteří se zorganizovali na síti Facebook, oznámí poté, co pražský magistrát konání akce potvrdí.

Článek

Manifestace má podle pořadatelů za cíl vzbudit zájem veřejnosti a oživit debatu o postavení knihovny podle Kaplického návrhu. Proti projektu ale již dlouho stojí mnoho politiků a vedení Prahy považuje za hotovou věc, že jeho stavba na Letné stát nebude.

"Chceme poukázat na nezastupitelný význam jedinečných tvůrčích počinů, jako je právě tento," uvádějí pořadatelé setkání. Kaplického návrh knihovny podle nich patří k odvážným projektům, které posouvají meze lidské představivosti a zpochybňují konvence. "Pokud dopustíme, aby byly smeteny ze stolu jen proto, že jsou nám cizí, připravíme nejen budoucí generace, ale i tu naši, o právo být součástí pokroku," míní.

Demokracie staví má 16 tisíc členů

Iniciativa Demokracie staví vznikla ze skupiny na síti Facebook. "Demokracie staví" je větou významného architekta Franka Lloyda Wrighta, kterou citoval i Kaplický. "To si pamatujte, to je naprosto zásadní věta," řekl Kaplický v jednom z filmových dokumentů.

Během prvního týdne existence skupiny na Facebooku se k ní připojilo přes 16 000 členů - podle Libíčka je největší a nejrychleji rostoucí českou skupinou sdružující lidi se stejným cílem.

Jan Kaplický, známý v Česku právě především díky svému návrhu nové budovy Národní knihovny, zemřel náhle minulou středu večer v Praze. Týž den se mu narodilo jeho druhé dítě, dcera Johanka.

Jeho pohřeb se bude konat jen v úzkém rodinném kruhu, veřejnost se s ním ale bude moci přijít rozloučit v úterý 27. ledna od 13:30 do bývalého kostela sv. Anny na Starém Městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám