Hlavní obsah

Francouzský film: Češi uvidí Osinu, Saganovou i Claire Denisovou

Právo, Michal Procházka, Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroční Randez-vous s francouzským filmem, které pořádá Uni France tradičně v Paříži od 15. do 19. ledna, představuje zahraničním novinářům a distributorům nejen nejčerstvější sklizeň plodů domácí kinematografie, ale vždy poskytuje obraz o vzmáhajícím se filmu země galského kohouta. Čeští návštěvníci pak vidí filmy, které můžeme čekat v naší distribuci.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Film Lagerfeld Confidential přibližuje ikonickou postavu módy Karla Lagerfelda.

Článek

Francouzský film se nachází v rozporuplné situaci. Roky mnohaleté masivní podpory nesou své ovoce, šťastná léta a astronomická čísla - za loňský rok zaznamenal přes 77 miliónů diváků v zahraničí, 86 miliónů doma.

Táhnou superprodukce, používajících často cizí recepty výroby, jakými jsou thriller Mathieu Kassovitze Babylon A.D. s van Dieslem v hlavní roli, komedie Astérix a olympijské hry či kronika těžící z regionálního svérázu oblasti severní Francie Vítejte u Ch´tis. Přes miliónová čísla se dostaly i filmy náročného diváka, například v naší distribuci uváděné drama ze smíšené třídy Mezi zdmi Laurenta Canteta či eklektická sága věnovaná gangsterovi Jacquesi Mesrinovi Veřejný nepřítel č. 1.

Uni France šetří

Přesto v luxusních prostorách Grand hotelu Intercontinental u pařížské Opery, kde nevkusný luxus bizarně kontrastoval s úspornými opatřeními Uni France, odrážejících ekonomickou krizi, se také šeptalo, jak superprodukce vytlačují z kin malé filmy či nastupující talenty.

Bohužel český divák dopovaný Hollywoodem je na tom ještě hůř, ten už nemá vůbec možnost poznat šíři jiné, například francouzské tvorby, produkující přes 300 filmů ročně. V únoru vstoupí do kin belgicko-francouzský titul Mlčení Lorny bratrů Dardennů a novinkou je, že se tam objeví i křehké drama separace otce a dcery 35 rumů, za nímž stojí jedna z profilových autorek francouzského filmu od konce 80. let Claire Denisová.

Další zajímavé tituly už však lze počítat na prstech jedné ruky. Mezi ně lze řadit románovou biografii slavné spisovatelky Saganová se Sylvie Testudovou v hlavní roli či další drama ze zásvětního labyrintu lidské vášně Jeana-Clauda Brisseau Andělé vyhlazení. Podle předběžných informací bychom měli vidět i film Vždycky jsem snil o tom být gagster Samuela Benchetrita, skládající situace na gangsterské témata jakoby s hrdiny amerických nezávislých filmů, či dokument Lagerfeld Confidential přibližující ikonickou postavu módy Karla Lagerfelda.

Jinak naši distributoři uvádějí na DVD nanejvýš takové ťafky, jako bude třeba crazy komedie Osina Francise Vebera spojující nešťastně zamilovaného idiota a nájemního zabijáka, krvavá střílečka policajtů s mafií Neposlušní, nebo lehce kriminální komedie Passe, passe Tonie Marshallové, která nechává svést do hromady nezaměstnaného kouzelníka a buržoazní paničku (hraje ji známá Nathalie Baye), prchající s pytlem peněz z politické korupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám