Hlavní obsah

Na pražské Ořechovce se koná festival filmů o totalitě

Novinky, Stanislav Dvořák

V kině na pražské Ořechovce proběhne od 30. ledna do 3. února festival středoevropských a východoevropských filmů z období totality a o totalitě. Vstup na všechny projekce je zdarma.

Článek

Filmy budou doprovázeny přednáškami historiků a diskuzemi. Festival začíná v pátek 30. ledna diskuzí Martina Komárka a jeho hostů na téma pádu Železné opony. Následovat bude projekce dokumentů Jestli něco potřebuje naši pomoc — je to svoboda (Režie: H. Třeštíková) a Reflexe (Kolektiv Krátkého filmu Praha).

V sobotu od 10 hodin se promítají dokumenty z archivu ministerstva obrany a následuje legendární Král Šumavy z roku 1959 (Režie: K. Kachyňa). Dále např. snímky Něžná revoluce (Režie: J. Střecha a P. Slavík) a Případ pro začínajícího kata (Režie: P. Juráček).

V neděli se návštěvníci mohou podívat na Dobové týdeníky, sovětský film Pokání (Režie: T. Abuladze) nebo makedonsko-česko-slovenskou Velkou vodu (Režie: I. Trajkov) a film Klamné léto 68 (Režie: G. Paskaljević), který bývá označován za "jugoslávské Pelíšky". V pondělí je na programu Kopytem sem, kopytem tam (Režie: V. Chytilová), budovatelský film Chceme žít (Režie: E. F. Burian) a další.

V kině probíhá i výstava fotografií Herberta Slavíka s vizuální instalací Hany Poislové a Paulíny Skavové. Více informací najdete na www.kino-orechovka.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám