Hlavní obsah

Ve Slováckém divadle už si troufli i na operu

Právo, Jiří P. Kříž

Dobré vykročení do nového roku je pro Slovácké divadlo samozřejmostí. Většina recenzentů začíná kritická hodnocení jeho inscenací slovy: "V jednom z nejlepších českých divadel..." Třetí lednový víkend přinesl do Hradiště třeskutou komedii Tenor na roztrhání broadwayského přeborníka Kena Ludwiga. U nás se hrává také jeho Cyrano v Buffalu. Představit divákům Tenora si předsevzal režisér Robert Bellan.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Kamil Pulec (ředitel Henry Saunders), Tereza Novotná-Mikšíková (jeho dcera Maggie), Anna Slezáková-Míková (Julie, předsedkyně Spolku přátel opery).

Článek

Bellan dobyl Česko s Rychlými šípy. Ve Slováckém se hrají už sedm let. Velmi úspěšné je také jeho nastudování 1 + 2 = 6 (Jeden a dvě je šest).

Situace jednoduchá: Mladá dvojice ve vlažném stylu, on snaživý asistent ředitele clevelandské operní společnosti a vzdělává se ve zpěvu. Ona obdivující umění světového tenora Tita Merelliho, který má vystoupit v kolosální operní show.

Zamotá se to pořádně: Tenor indisponován, pak domněle dokonce mrtev. Představení Othella má začít za chvíli.. Nakonec se v zákulisí pohybují Othellové dva. Jeden slaví úspěch, druhý je policií stíhán jako nebezpečný šílenec.

Víc neprozradím, Tenora je třeba hlavně vidět. Bellan je mistrem gagu a navymýšlel si jich pěknou řádku. Některé jsou opravdu boží. A že všechno dopadne dobře, je snad jasné. V opačném případě by to nebyla dobrá komedie.

Vnímavější divák najde v Tenorovi na roztrhání odpověď na otázku, proč teatrologové pějí o Moravských Slovácích ódy. Všude jinde by tenorové party pouštěli jenom z playbacku. V Hradišti si dali práci, a tedy hodiny operního zpěvu, a David Vaculík (asistent Max) a Martin Vrtáček (Tito Merelli) jsou schopní vystřihnout věrohodné árie.

Sranda, úspěch!

Soubor má bohaté zkušenosti z muzikálů. Ale opera je něco jiného, nedá se hlasově ošidit. Přesto Vrtáčkův a Vaculíkův duet i sólové árie sklízely už na premiéře potlesky na otevřené scéně. Diváci odpustili i drobné intonační kolísání.

Také ostatní herci jedou na plné pecky: Tereza Novotná-Mikšíková (Maggie), a to se v alternaci objevuje ještě Pavlína Vašková! Kamil Pulec v roli workoholického, a hodně praštěného ředitele, otce Maggie. Monika Horká jako taliánská manželka Merelliho, Andrea Nakládalová coby za každou cenu snaživá sopranistka Diana, Anna Slezáková-Míková, typická předsedkyně Spolku přátel opery, a přidrzlý hotelový poslíček a Titův krajan vystřižený Josefem Kubáníkem...Sranda, úspěch! Více slov netřeba.

Slovácké divadlo Uherské Hradiště - Ken Ludwig: Tenor na roztrhání. Přeložili Tatjana a Ivo T. Havlů. Režie Robert Bellan, dramaturgie Iva Šulajová, scéna Miroslav Malina, kostýmy Šárka Bellanová, hudební nastudování a realizace nahrávky Josef Fojta. Premiéra 17. a 18. ledna 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám