Hlavní obsah

Bývalý ředitel Národní knihovny píše knihu o kauze blob

Knihu o událostech kolem návrhu nové budovy Národní knihovny píše bývalý ředitel této instituce Vlastimil Ježek. Právě on stál u zrodu mezinárodní architektonické soutěže, z níž vítězně vyšel Kaplický, a také jeho stála soutěž na knihovnu místo. Kniha s názvem Střípky chobotnice aneb národ sobě bude mít křest 2. března, přesně dva roky poté, co Ježek vyhlašoval Jana Kaplického vítězem soutěže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlastimil Ježek s vizualizací tzv. blobu

Článek

"Většina dokumentů, které používám, jsou z veřejně dostupných zdrojů, dávám je však do kontextu a souvislostí tak, aby bylo zřejmé, co kdo kdy mohl vědět, a co nikoli, a co kdo kdy řekl, a poté třeba tvrdil opak," řekl v pondělí Ježek. Plánuje zveřejnit i například osobní korespondenci s ředitelem antimonopolního úřadu Martinem Pecinou - tam známá nebyla, jen ji několik institucí vždy po svém interpretovalo.

Vlastimila Ježka odvolal z funkce ředitele NK v září ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) proto, že soutěž na návrh nové budovy byla podle něj špatně připravená, a z toho údajně plynou všechny následující problémy s přípravou stavby. Ježek ale opakoval, že si není svých pochybení při přípravě soutěže vědom; tím, kdo znemožnil pokračovat v přípravě stavby, je podle něj magistrát, jenž knihovně neprodal slíbené pozemky.

Jehlička také dříve několikrát naznačil, že zvažuje, že by celá soutěž na stavbu nové knihovny mohla být zrušena. Zrušit ji může jedině její vyhlašovatel, tedy Národní knihovna. Ta ji asi rušit nebude, soutěž tak vyprší 2. března, přesně dva roky po vyhlášení jejích výsledků. Poté se projekt stane majetkem autorů, tedy Kaplického, respektive jeho dědiců a studia Future Systems. Jak s návrhem studio naloží, není známo.

Pokud si jej nechá, může blob postavit kdekoli jinde - to ale Kaplický nechtěl. Kdyby studio návrh i po uplynutí dvouleté lhůty ponechalo Národní knihovně, mohla by pokračovat jednání o stavbě v Praze. Z příslušných míst, která mají o stavbě rozhodnout, však žádná nová stanoviska zatím nezazněla. Knihovna především nedostala od města pozemek.

Město Praha považuje věc za uzavřenou. Pozemky neprodalo, tudíž knihovna podle vedení města na Letné stát nebude. Projekt neobvyklé knihovny, jejíž architektura podle Kaplického zastánců hledí do budoucna, a která podle knihovníků přináší revoluční systém třídění knih, má ale mnoho fanoušků. Jsou především mezi mladými lidmi a studenty, na nejbližší dny někteří z nich plánují do Prahy manifestaci na podporu jeho projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám